IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще субсидира купувачите на електрически автомобили със 100 млн. евро

Точните параметри още не са обявени, но вероятно държавата ще покрива около 25% от цената на електромобилите

16:45 | 07.06.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Гръцкото правителство подготвя амбициозна схема за насърчаване на електрическата мобилност, като целта е един от всеки три автомобила в страната да е на ток до 2030 година, обяви премиерът Кирякос Мицотакис, цитиран от Kathimerini.

Първата част от плана предвижда щедри държавни субсидии за купувачите на електромобили, като само за първата година и половина от програмата правителството е предвидило 100 милиона евро, съобщава Automedia.bg.

Точните параметри още не са обявени, но вероятно държавата ще покрива около 25% от цената на електромобилите. Това означава, че за струващото 32 000 евро електрическо MINI Cooper SE купувачите биха плащали от джоба си само около 24 000 - приблизително цената на най-базов бензинов модел.

Мицотакис съобщи също, че се подготвят и сериозни данъчни облекчения за собствениците на електрифицирани модели, които ще бъдат обявени скоро. В Гърция до момента има едва около 1000 електромобила. За сравнение България, чието население е с почти 4 милиона души по-малко, регистрираните електромобили са 1569 към края на април 2020 г.

Целта, обявена от гръцкия премиер, обаче ще е доста трудна за постигане. Справка на Automedia.bg показва, че в Гърция понастоящем са регистрирани около 5,2 милиона автомобила. За да се електрифицира една трета от автопарка, през следващите десет години ще трябва да бъдат продадени около 1,7 милиона електромобила и плъг-ин хибрида, или по около 170 000 годишно. Целият пазар на нови автомобили в Гърция през 2019 едва надхвърли 114 000 бройки. Ако държавата субсидира всички тези коли в обявения размер, това би й струвало между 10 и 14 милиарда евро.

Това потвърждава прогнозите, че значителна част от колосалния нов дълг, който Европейската комисия се готви да вземе и да разпредели между отделните държави, ще бъде насочен към зелени технологии и насърчаване на електрическата мобилност.

В Германия кабинетът на Ангела Меркел вече обяви нови, незапомнено щедри стимули за покупка на електромобили, вариращи между 6000 и 9000 евро на кола. Освен това държавата ще задължи всички бензиностанции да изградят и зарядни колонки за електрически коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Ivel
преди 3 години
Нека, значи от там ще си купим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ivel
преди 3 години
Нека, значи от там ще си купим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още