IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грозните автомобили, които предлагат незабравимо изживяване зад волана

Автомобили като Citroen SM и Lancia Delta HF Integrale доказват, че понякога непретенциозният и дори странен външен вид заблуждава

22:19 | 14.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

На 18 януари аукционната къща Gooding & Co. ще предложи за продажба един от най-странните автомобили, произвеждани някога.

Моделът Citroën SM от 1972 г. е тип купе с две врати, с интересен външен вид предвид особената линия на покрива и почти напълно скритите от калниците задни гуми. Цяла редица от фарове обхваща почти цялото пространство между бронята и капака на автомобила, скрити зад дебел плексиглас, пише Bloomberg.

Странният външен вид обаче не е непременно показател за липса на качество и достойнства. Моделът е най-бързият Citroen в света, с V-образен двигател с шест цилиндъра, който развива скорост над 320 км/ч.

Произвеждани до края на 80-те години, тези автомобили все още се търсят от ценителите.

Продълговатият Citroen SM не е единственият автомобил, чийто странен външен вид отвлича вниманието от качествата на превозното средство.

Много любители на високите скорости биха се насладили на BMW Z3 M Coupe, наричан понякога „клоунска обувка“ заради външния си вид, както и Ferrari GTC4 Lusso – хечбекът с четири седалки, който е достатъчно дълъг, че да може да натовари цяла коледна елха.

Когато човек се настани зад волана им, тези автомобили предоставят истинско преживяване, карайки шофьорите да забравят за външния им вид.

Има много  такива автомобили. Bloomberg представя някои, които ще се появяват на годишните търгове между 18 и 24 януари в Скотсдейл:

Tesla R80 Roadster Sport

Цена: 90 000-110 000 долара

тесла тесла

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Освен че този модел е пряк наблюдател на целия възход на компанията на Илон Мъск през годините, автомобилът копира външния дизайн и шасито на серията Lotus Elise/Exige.

Когато се появява на пазара през 2011 г. Roadster предлага мощност от 185 киловата (248 конски сили), способен да ускори до 100 км/ч за по-малко от 4 секунди. Впоследствие моделът започва да се предлага и с двигател с мощност от 288 конски сили, достатъчно, за да внесе усещането за шофиране на истински рали автомобил.

McLaren Senna

Цена: 1-1,3 млн. долара

McLaren McLaren

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Никой не оспорва факта, че McLaren Senna предлага изключително изживяване, когато излезе на пистата. Моделът е кръстен на легендарния пилот от Формула 1 Айртон Сена и е посветен на неговите три световни титли, спечелени с McLaren между 1988 и 1993 г.

Малко след като моделът дебютира на пазара през 2018 г., той се сдобива с модифицирана версия с V8 двигател с 789 конски сили, развивайки 100 км/ч за 2,8 секунди.

Ferrari 550 Barchetta Pininfarina

Цена: 300 000-350 000 долара

ферари ферари

Снимка: Daniel Lippitt. Bloomberg 

Моделът Ferrari 550 Barchetta не изглежда грозно сам по себе си. Никой автомобил Ferrari никога не е бил грозен. Въпреки това този специално изглежда скучно. Няма го предизвикателният дизайн, който кара хората да се обръщат след колата, когато я видят по пътищата.

Платненият подвижен таван не помага в случая. И вероятно колата нямаше да изглежда толкова непретенциозно, ако беше собственост на Род Стюарт, например.

И все пак Ferrari 550 Barchetta се предлага с шестстепенна скоростна кутия и с V-образен 12-цилиндров двигател с 478 конски сили и максимална скорост от 297 км/ч. Това гарантира, че колата може да бъде карана като Ferrari въпреки външния ѝ вид.

Lancia Delta HF Integrale

Цена: 160 000-190 000 долара

lancia lancia

Снимка: Getty

Това автомобилно „купче на Рубик“ наистина изглежда странно. Напомняйки донякъде на първите модели Golf, Lancia Delta HF Integrale прилича на кутия, снабдена с два чифта гуми. Въпреки това познавателите знаят, че външният вид лъже. Моделът се превърна в истинска звезда по време на ралитата от 80-те години на миналия век.

Elva MK IV Sports Racer

Цена: 80 000-120 000 долара

Elva Elva

Снимка: Getty

Въпреки че този автомобил има впечатляваща състезателна история още от 1959 г., моделът повече прилича на някое от футуристичните превозни средства от американския анимационен сериал The Jetsons.

Автомобилът е задвижван от двигател на Ford, както и с корпус от фибростъкло. Гумите му са наполовина скрити от тънките калници, като задната част е значително по-издигната от предницата.

Mini Moke

Цена: 20 000-30 000 долара

Mini Mini

Снимка: Pixabay

Въпреки че това не е състезателен автомобил или такъв, създаден за феновете на по-агресивния дизайн, Mini Moke определено може да гарантира изключително преживяване по време на път.

Автомобилите изглеждат ретро, почти като карикатура, но въпреки това могат да бъдат забелязани по улиците на Монако или Сен Бартелми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още