IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GM отчита над 800 млн. долара загуба през второто тримесечие

Анализатори определят трите месеца между април и юни като най-тежките от годината за автомобилната индустрия

17:18 | 29.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jeff Kowalsky/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeff Kowalsky/Bloomberg

General Motors е загубила 806 млн. долара и е похарчила милиарди долара през второто тримесечие, което се очаква да бъде най-лошото през годината за автомобилната индустрия, тъй като коронавирусната пандемия затвори заводи и срина продажбите, предава CNBC.

Резултатите на GM, публикувани в сряда, отразяват спада с 34% на продажбите на автомобили в САЩ, което компанията отдава на свиването на търсенето заради пандемията от COVID-19 и ограничените наличности на търговците вследствие на затварянето на производството през първото и второто тримесечие“.

Загубата на GM е в рязък контраст с печалбата от 2,42 млрд. долара през същите три месеца на миналата година. Приходите през трите месеца до 30 юни са намалели до 16,78 млрд. долара, което е спад с над 53% спрямо 36,1 млрд. долара през същия период на миналата година.

Но загубата не е толкова голяма, колкото се опасяваше Wall Street и помогна за повишаването на цената на акциите на компанията с над 4% в предборсовата търговия. На коригирана основа компанията е загубила 50 цента на акция, докато анализаторите очакваха автомобилният производител да загуби 1,77 долара на акция.

Компанията е похарчила 7,8 млрд. долара през тримесечието, показател, който е следен внимателно от анализатори и инвеститори. GM съобщи, че е очаквала да похарчи между 7 и 9 млрд. долара през второто тримесечие.

GM очаква да генерира между 7 и 9 млрд. долара свободни парични потоци през второто полугодие на годината. Това зависи от „трайното възстановяване на икономиката“ и темп на продажби в индустрията в САЩ от около 14 млн. до края на годината, съобщи финансовият директор на GM Дхивия Сурядевара.

Тя заяви, че компанията очаква да изплати револвираща кредитна линия на стойност 16 млрд. долара, която изтегли през март, до края на годината. Компанията има ликвидности на стойност 30,6 млрд. долара към края на второто тримесечие.

GM не оповести нови прогнози за 2020 г. Тя оттегли предишните си прогнози през първото тримесечие, тъй като коронавирусната пандемия доведе до затваряне на производства в цял свят.

Заводите в Северна Америка на GM бяха затворени през осем от 13-те седмици през тримесечието заради коронавирусната пандемия. Компанията почти е излязла на нула в Северна Америка, където е загубила само 101 млн. долара през второто тримесечие. За сравнение през същия период на миналата година тя постигна печалба от над 3 млрд. долара. „

Сурядевара определи второто тримесечие като „необичайно време“ за глобалната автомобилна индустрия.

GM започна процес на „нулево бюджетиране“, за да запази пари през първото полугодие. Тези действия включваха намаляване на разходите за реклама и други разходи от неосновно значение, отлагане на компенсации и временно освобождаване на служители.

Някои от мерките за намаляване на разходите ще бъдат постоянни, заяви Сурядевара. Тя отказа да прогнозира парична стойност на спестяванията за компанията, която е насред план за намаляване на разходите на стойност 6 млрд. долара до края на годината.

GM планира да инвестира 20 млрд. долара от 2020 г. до 2025 г. в автономни и изцяло електрически автомобили.

Преди обявяването на резултатите анализаторът на Bank of America Merrill Lynch Джон Мърфи заяви, че очаква второто тримесечие да е „най-тежкото в съвременната история“ на автомобилната индустрия, като отбеляза, че компаниите трябва да се справят със „среда на почти нулеви приходи за няколко месеца“.

Други инвеститори и ръководители в индустрията наричат второто тримесечие „безпрецедентно“ и вероятно най-лошите три месеца от годината.

Сред автомобилните производители от Детройт GM се очакваше да е в най-добри позиции да издържи голяма криза като коронавирусната пандемия. От години автомобилната компания агресивно намалява разходите и излезе от недоходоносни пазари, включително в Европа, за да заздрави счетоводния си баланс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още