IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия може да пусне по пътищата автономни таксита през 2022 г.

Кабинетът на Ангела Меркел представи законопроект, който ще позволи на превозни средства с четвърто ниво на автономност да се движат по обществените пътища

18:16 | 12.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Германската автомобилна индустрия призова политиците бързо да приемат регламент, който може да послужи като международен план за налагането на автономните таксита и автобуси, съобщава Automotive News Europe.

Кабинетът на канцлера Ангела Меркел представи на 10 февруари законопроект, който ще позволи на така наречените превозни средства с четвърто ниво на автономност да се движат по обществените пътища в определени зони още през следващата година. 

"Искаме автономни автомобили и автобуси, които ще отвеждат пътниците до техните дестинации - и след това ще се паркират сами в гаража“, изтъква германският министър на транспорта Андреас Шеуер пред DPA.

Германската асоциация на автомобилната индустрия (VDA), която представлява интересите на местните производители и доставчици, заяви, че ако законодателството бъде прието, то ще помогне на бизнеса да постигне предимство в международната надпревара за разработване на високо автоматизирани автомобили.

Въпреки че автомобилни производители като Volkswagen и Daimler все още не разполагат с такива превозни средства, които да са готови да влязат в серийно производство, компаниите се надяват, че благоприятната регулаторна среда ще им помогне да проектират и пуснат в експлоатация споделени превозни средства с автоматизирано управление, известни като роботаксита.

„Знанията и опитът, които могат да бъдат натрупани в Германия в хода на този процес, могат да послужат като основа за европейска правна рамка и като международен регламент“, се казва в изявлението на VDA.

Понастоящем никой от големите германски автомобилни производители не планира скоро да пусне по улиците споделени автономни превозни средства. Под ръководството на главния изпълнителен директор на Daimler Ола Калениус Mercedes-Benz се отдръпна от идеята за роботаксита, посочвайки, че предпочита да инвестира заедно с Nvidia в по-високи нива на автономност за конвенционални лични превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още