IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Geely инвестира 4,6 млрд. долара в нов завод за батерии за електромобили в Китай

Планираното съоръжение ще разполага с годишен производствен капацитет от 42 гигаватчаса

14:38 | 15.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският автомобилен концерн Zhejiang Geely Holding Group Co. ще стимулира производството на електрически превозни средства, инвестирайки 4,6 млрд. долара в изграждането на нов завод за батерии в южната част на азиатската страна, съобщава Bloomberg. 

Звеното на компанията Geely Technology Group Co. заяви в понеделник, че е подписало споразумение с местните власти за инвестиция в размер на 30 млрд. юана (4,6 млрд. долара) за изграждане на фабрика в град Ганджоу в провинция Дзянси, става ясно от съобщение на компанията в Wechat. Съоръжението ще има годишен производствен капацитет от 42 гигаватчаса.

Производителите на автомобили и автомобилни компоненти увеличават инвестициите си в батериите, които представляват около 30% от общите разходи за изграждането на електрически превозни средства.

Търсенето на батерии се очаква да нарасне значително, като прогнозите сочат увеличение на продажбите на автомобили, използващи нов тип енергия, в Китай до 6 млн. броя до 2025 г.

През последните няколко месеца Geely продължава да напредва по отношение на плановете си за производство и пазарно реализиране на електромобили, сключвайки споразумения за сътрудничество с компании като Baidu Inc., Foxconn Technology Group и Tencent Holdings Ltd.

През 2020 г. Geely успя да продаде 68 142 автомобила с нов тип енергия в Китай, като по-екологичните превозни средства съставляват около 5% от общите ѝ продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още