IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция притиска своите автомобилни концерни да връщат производството в страната

Държавната подкрепа за френската автомобилна индустрия ще бъде реализирана в края на август или през септември, посочва финансовият министър Бруно льо Мер

15:22 | 11.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Френските производители на автомобили трябва да върнат повече от производствените си мощности във Франция в замяна на държавната подкрепа за индустрията, която пострада от разпространението на коронавируса, заяви финансовият министър на страната Брюно льо Мер в понеделник (11 май), цитиран от Ройтерс.

Наред с туризма и аерокосмическото производство, автомобилостроенето е една от трите индустрии, за които френското правителство подготвя помощни мерки за възстановяване след коронавирусната криза. 

Льо Мер заяви, че тази седмица ще проведе срещи с представители на автомобилната индустрия на страната относно плана за възстановяване, който се очаква да влезе в сила в края на август или септември.

"Готови сме да ви помогнем. Готови сме да подобрим стимулите за нови автомобили. Готови сме да разгледаме с какво може да се подобри вашата конкурентоспособност във френските производствени обекти", заяви министърът пред местното радио BFM Business.

Льо Мер подчерта, че в замяна на това френското правителство ще очаква концерните да преместят повече от своите производствени мощности в страната.

„Така ще изградим по-силна автомобилна индустрия “, изтъкна той.

Правителството вече работи върху пакет от гарантирани от държавата кредити в размер на 5 млрд. евро за производителя на автомобили Renault, който е 15% собственост на държавата.

Миналата седмица Renault трябваше да спре производството в един от френските си заводи след съдебно разпореждане, поискано от профсъюза на CGT, който счете, че мерките в производствения център за защитата на работниците срещу заразяване са недостатъчни.

Льо Мер изтъкна, че действията на CGT, който беше критикуван от по-умерените синдикати, са изпратили грешен сигнал в момент, когато Франция цели да върне производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
я, преди малко писах на Д-р Ватников за подобна ситуация, че може да се случи, а ето че вече почва да се случва.я да взема да се пиша един анализатор-прогнозист, да изкарам едни кинти от моите знания, но едва ли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още