IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция иска да подсили съюза между Renault и Nissan

Засега продължава да не е ясно дали ще се стигне до сливане между производителите

20:31 | 22.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Франция настоява за по-тясно сътрудничество на големите производители на автомобили Renault и Nissan.

„Нуждаем се от солидни, силни и консолидирани индустриални групи", заяви френският министър на икономиката и  финансите Бруно Льо Мер в сряда в Париж след разговори с японския министър на икономиката Хирошиге Секо. Японският му колега също потвърди, че съюзът между двамата производители трябва да се засили, твърди Льо Мер, цитиран от DPA. 

Запитан от журналисти дали това ще означава сливане на дългосрочните партньори Renault и Nissan, Льо Мер заяви в рамките на срещата на министрите от ОИСР: „Важно е да се консолидира (подсили) този съюз". Статуквото,  тоест сегашното състояние, по думите му правело точно обратното – отслабвало съюза.

Според по-ранни информации от японски източници Renault се стреми да се слее с японския концерн. Въпреки това изпълнителният директор на Nissan Хирото Саикава наскоро даде да се разбере, че не счита за необходимо подобно сливане.

Алиансът бе създаден от автомобилния мениджър Карлос Гон, арестуван през ноември за предполагаеми нарушения на регулациите на фондовите пазари в Япония. Оттогава той бе многократно обвинен в други предполагаеми престъпления и наскоро бе пуснат от ареста за втори път срещу гаранция.

Renault, в която участие има и френската държава, държи 43,4 на сто от дяловете в Nissan. Самата Nissan пък е собственик на 15 на сто от акциите на Renault. Част от алианса е и Mitsubishi.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още