IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford представи новия модел на най-продаваното превозно средство в САЩ

Концернът залага на стратегията на Tesla за софтуерна актуализация и свързаност за постигане на допълнителни приходи дори и след продажба

10:20 | 26.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Американският автомобилен концерн Ford Motor Co представи в четвъртък (25 юни) следващото поколение на своя модел F-150 по време на онлайн събитие. Компанията представи пикап с познат външен вид, но с новата стратегия на производителя с фокус върху допълнителните приходи след продажба от софтуер и свързаност, съобщава Ройтерс. 

Новият F-150 и очаквания в най-скоро време от пазара електрически SUV Mach-E ще бъдат първите автомобили на Ford, оборудвани с електронни системи, които позволяват широки надстройки на безжичния софтуер. Конкурентът Tesla Inc е пионер при използването на актуализации в стила на смартфоните за подобряване на ефективността на автомобилите и генериране на приходи дълго след продажбата. General Motors Co пусна подобна технология за някои от своите нови продукти. 

Сега F-150, част от най-продаваната линия от превозни средства в САЩ с годишни продажби, еквивалентни на сегашния обем на Tesla за всички нейни модели, ще заложи на модернизирана, напълно свързана технология за масовия пазар. Ford ще предложи хибридна версия на F-150. Очаква се и електрически модел до две години.

Новият дизайн на F-150 не шокира като станалия пословичен Cybertruck на Tesla, като външността му напомня тази на последния модел от серията, пуснат на пазара. Когато се появи тази есен, пикапът ще се стреми да привлече традиционните купувачи – патриотичните американци, предлагайки им и американското знаме, монтирано върху таблото.

Клиентите, които решат да закупят F-150, ще могат да изтеглят софтуер, за да отключат възможността за автоматично управление на автомобила без ръце при движение по магистрала, след като това стане възможно догодина, заявиха от Ford. На търговските клиенти ще бъде предложен софтуер, който ще помага при маршрутизиране или проследяване на превозни средства.

Главният оперативен директор на Ford Джим Фарли изтъква в интервю, че актуализацията на софтуера след продажба може би не е най-значимата полза, на която компанията ще се радва от свързаността при пикапите от серия F към облачните технологии. Свързаните автомобили от линията F-150 могат да сигнализират на Ford, когато има проблем със софтуера за управление на двигателя, и да активират бързо му отстраняване.

„За нас това е огромен напредък“, споделя Фарли. Времето за откриване на проблем се свива от седмици и месеци в „часове и дни“.

Чрез свързаността и софтуерната актуализация Ford  ще може да разбира и какви функции използват клиентите и как и какво оборудване може да се пропусне безопасно, за да намалят разходите. „Не е нужно повече да гадаем“, изтъква Фарли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Снимката в статията не е на F150 2021, дори не е на Форд колата. Каква статия пише този автор като една снимка не може да сложи като хората?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още