IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fiat Chrysler връща за проверка над 850 хил. автомобила заради емисиите

Моделите Dodge Journeys, Chrysler 200s, Dodge Avengers, Dodge Calibers и Jeep Compass/Patriots ще бъдат изтеглени поетапно до края на годината от пазара в САЩ

20:03 | 13.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Автомобилният концерн Fiat Chrysler Automobiles NV ще върне за сервизна проверка 862 520 бензинови автомобила от американския пазар, тъй като въпросните превозни средства не покриват стандартите за вредни емисии, съобщава Ройтерс, цитирайки съобщение на Агенцията за защита на околната среда. 

Решението за изтегляне на автомобилите беше взето след разследването относно манипулирането на данните за отделените емисии, проведено от Американската агенция за опазване на околната среда (EPA), както и заради направените тестове от страна на Fiat Chrysler.

EPA заяви пред Ройтерс, че ще продължи с разследването и при други превозни средства, произведени от тази компания.

Връщането за проверка засяга модела Dodge Journeys, произведен в периода 2011-2016 г., Chrysler 200s и Dodge Avengers (2011-2014 г.), както и Dodge Calibers и Jeep Compass/Patriots (2011-2016 г.).

От компанията отказват коментар до момента, като акциите ѝ се търгуват с понижение от 1,4 на сто.

„EPA приветства решението на Fiat Chrysler за доброволно изтегляне на своите превозни средства, които не отговарят на стандартите за емисии на САЩ“, заявява администраторът на агенцията Андрю Уилър.

Според него ролята на EPA е да гарантира, че производителите на автомобили спазват законите, предназначени да защитават човешкото здраве и околната среда.

Собствениците на въпросните автомобили могат да продължат да ги използват, посочват от правителството, като добавят, че извеждането им ще се осъществи на няколко етапа до края на 2019 г.

През януари Fiat Chrysler плати повече от 800 млн. долара на правителствените агенции заради използване на нелегален софтуер при 100 хил. превозни средства за манипулиране на данните за изгорели газове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още