IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски столици искат единни мерки срещу емисиите от транспорта

Замърсяването от автомобили расте, сигнализират кметове

11:16 | 03.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop&nbsp;</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop 

София, заедно с още осем европейски столици - Рим, Париж, Амстердам, Мадрид, Копенхаген, Виена, Брюксел и Хелзинки, изпрати общо писмо до европейските институции, в което се настоява за единни мерки срещу замърсяването на въздуха от транспорт, информира Столичната община. 

В писмото, изпратено едновременно до Съвета на ЕС и до Европейската комисия, кметовете отбелязват, че транспортът е един от секторите, при които емисиите на парникови газове продължават да нарастват.

Според тях тенденцията може да бъде спряна с конкретни, единни мерки, които да бъдат включени и в националните законодателства. Кметовете посочват още, че, ако мерките не се вземат в спешен порядък, има риск ангажиментът, поет със Споразумението от Париж за намаляване на въглеродните емисии от транспорт с 95% до 2050 г., да не бъде постигнат.

Три са основните действия, за които кметоветенастояват в писмото си към европейските институции:

-     До края на 2017 г. да бъде завършена европейската реформа за типово одобрение, като бъдат въведени задължителни автомобилни тестове на европейско и национално ниво, както и строг надзор от организациите, отговорни за контрол върху тестовете на емисии от колите на национално ниво.

-     Да се изработят общи стандарти за допустимите емисии на въглероден диоксид с хоризонт 2025 г. и 2030 г., като целта е постепенно намаляване на емисиите от конвенционални превозни средства и широко въвеждане на превозни средства с нулеви емисии.

-     Да се допълнят съществуващите регулации за въглеродни емисии от автомобили със задължителни цели за продажба на превозни средства с нулеви емисии, като се осигури европейски пазар за нулеви емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още