IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорът на Nissan може да се е възползвал от изключение при изплащане на бонус

В първото си интервю след ареста Грег Кели споделя информация, която повдига въпроси относно стремежа на Хирото Саикава за подобряване на управлението

14:46 | 10.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Nissan Motor Co Ltd Хирото Саикава. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Nissan Motor Co Ltd Хирото Саикава. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на японския автомобилен концерн Nissan Motor Co Ltd Хирото Саикава е получил по изключение през 2013 г. възможност за пренасрочване на бонус под формата на фирмени акции, чието изплащане достига размер от 47 млн. йени (432,382 хил. долара), споделя бившият сътрудник на изпадналия в немилост Карлос Гон Грег Кели пред списанието Bungei Shunju, цитиран от Ройтерс.

Това е първото интервю на Кели след ареста му през ноември миналата година, когато беше обвинен във финансови нарушения. 

Той заяви, че Саикава е трябвало да получи изплащане във връзка с неговите Права върху увеличението на стойността на акциите (Stock appreciation rights – SAR), което е обвързано с цената на книжата на Nissan от 14 май 2013 г., но ги е получил на базата на стойността им седмица по-късно.

„Беше направено изключение и той се облагодетелства от това изключение“, посочва Кели пред списанието, чиито извадки са били преведени на английски и предоставени на Ройтерс.

Говорителят на Nissan Ник Максфйилд заяви от своя страна: „Нямаме коментар относно детайлите около интервюто на Кели на този етап“.

Информацията, която Кели споделя, може да повдигне въпроси относно стремежа на Саикава за подобряване на корпоративното управление на японския автомобилен производител, докато той се подготвя да се изправи срещу акционерите на предстоящата годишна среща по-късно този месец на фона на свиването на печалбата.

Кели беше обвинен, че е помогнал на Гон да укрие около 9 млрд. йени под формата на компенсация. И двамата отричат подобно деяние.

В интервюто пред Bungei Shunju Кели не посочва как се е сдобил с информацията за бонуса на Саикава и кой е разрешил подобно изключение.

След като пое ръководния пост в Nissan Саикава започна работа за подобряване на управлението, докато се опитва да стабилизира крехката връзка с Renault, който е мажоритарен акционер в компанията. Гон, който ръководеше и двете дружества, искаше да постигне сливане, на което Саикава се противопоставя.

В края на миналата седмица френският финансов министър Бруно льо Мер заяви, че Франция е готова да намали дела си в Renault, за да консолидира партньорството си с Nissan.

По думите му от ръководителите на Рено и Nissan зависи колко близък ще бъде съюзът между двете компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още