IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler става още малко по-китайска

Държавната пекинска компания BAIC придобива 5% от акциите на германския производител

15:30 | 23.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Daimler става още малко по-китайска

Германският автомобилен концерн  Daimler става още малко по-китайски, след като държавният китайски автомобилостроител Beijing Automotive Group (BAIC) е придобил 5-процентов дял в компанията, съобщи днес германският производител на луксозни автомобили, цитиран от Handelsblatt.

„Тази стъпка затвърждава успешното ни партньорство и е сигнал за доверие в стратегията на компанията ни и бъдещия й потенциал", казва главният изпълнителен директор на Daimler Ола Келениус.

„Китайският пазар е и остава решаващ стълб за успеха ни - не само по приходи, но и за развитието и производството ни", добавя той.

Този ход прави BAIC третият по големина акционер в Daimler след друга китайска компания – Geely, и суверенния фонд на Кувейт. Така общо 15% от акциите на компанията от Щутгарт са в китайски ръце.

За разлика от впечатляващото влизане на шефа на Geely Ли Шуфу през февруари 2018 г., което осигури 9,7% от акциите на производителя на Мерцедес чрез сложи финансови конструкции, Daimler сега приветства капиталовите инвестиции на BAIC и китайците.

„Много се радваме, че нашият дългогодишен партньор BAIC вече е и дългосрочен инвеститор в Daimler“, заяви още Келениус. 

Заедно Daimler и BAIC изграждат в Китай автомобилите модел C-класа, E-класа, GLA и GLC. За Daimler BAIC е важен партньор, тъй като две трети от всички продадени в Китай автомобили на Mercedes се произвеждат в страната. Компаниите също така работят заедно в областта на научните изследвания, развойната дейност и продажбите.

Почти 30% от автомобилите си Mercedes продава в Китай. Концернът, както и повечето други западни автомобилни производители, зависи силно от успеха в Далечния изток.

Китай е най-големият пазар за продажби на концерна от Щутгарт. От 2005 г. Daimler и BAIC произвеждат съвместно леки автомобили Mercedes в Пекин.  През 2003 година Daimler се сдоби с 10-процентов дял в дъщерната фирма на BAIC -  BAIC Motor, която е листвана на Хонконгската фондова борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още