IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler и Volvo ще произвеждат съвместно системи за горивни клетки за камиони

Сделката между двата концерна се очаква да бъде финализирана до края на годината

12:20 | 21.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германският автомобилен концерн Daimler AG и шведският производител Volvo Trucks са се споразумели да обединят усилията за разработване, производство и продажба на системи за горивни клетки за тежкотоварни автомобили, съобщава Ройтерс.

Това е поредният пример на твърдението, че кризата с коронавируса ускорява консолидирането на бизнеса. 

Големите производители на автомобили и камиони проучват начини за споделяне на разходите при разработването на нови технологии, докато клиентите продължават да стоят настрани от шоурумите в онези райони, които продължават да бъдат засегнати от блокировките, предприети за ограничаване на разпространението на коронавируса.

„Общата цел е и двете компании да предлагат тежкотоварни превозни средства с горивни клетки за операции на дълги разстояния в серийно производство през втората половина на десетилетието“, посочиха от Daimler и Volvo във вторник (21 април).

Съвместното предприятие, договорено от двете компании, ще работи като автономно дружество, като Daimler Truck AG и Volvo Group продължават да бъдат конкуренти във всички останали сфери на дейност, заявяват от компаниите.

„Обединяването на силите ще намали разходите за разработка на двете компании и ще ускори въвеждането на пазара на системи от горивни клетки в продукти, използвани за тежкотоварен транспорт и изискващи приложения за дълги разстояния“, заявиха от компанията.

Volvo ще придобие 50% в съвместното предприятие за около 0,6 млрд. евро, се посочва още в общото изявление.

Daimler Trucks ще обедини всички дейности на Daimler с горивни клетки в ново звено за производство на горивни клетки, включително и тези на Mercedes-Benz Fuel Cell GmbH.

Предварителното споразумение между двете компании е необвързващо, като окончателната сделка се очаква да бъде финализирана до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още