IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler и Geely създават съвместно предприятие за споделено пътуване в Китай

Новата компания ще се конкурира с лидера на пазара Didi Chuxing, който има повече от 200 млн. потребители в азиатската страна

17:02 | 24.10.18 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Германският автомобилен концерн Daimler планира да навлезе по-сериозно на китайския пазар като създаде заедно с Geely Group съвместно предприятие за споделено пътуване, съобщава Ройтерс.

Сделката ще позволи на производителя на Mercedes-Benz да се конкурира с местния лидер в това отношение Didi Chuxing, която вече разполага с повече от 200 млн. потребители в страната.

Китайският пазар за споделено пътуване е оценяван на 23 млрд. долара - повече от който и да е друг подобен пазар по света. 

Президентът и главен акционер в Geely Ли Шуфу успя да се сдобие с дял от 9,69% от Daimler по-рано през годината, предлагайки на компанията да се обедини с китайския автомобилен производител, за да навлязат по-сериозно в сферата на дигиталните технологии и услугите за споделено пътуване.

Делът, който е на стойност почти 9 млрд. долара при сегашната оценка на акциите на Daimler, прави Ли най-големият отделен акционер в производителя на автомобили, камиони и ванове Mercedes Benz, чиято централа се намира в германския град Щутгарт.

„Съвместното предприятие ще ни даде възможност да навлезем дълбоко в пазара за споделено пътуване в различни китайски градове, използвайки луксозни автомобили, в това число и модели на Mercedes-Benz”, заявиха от Daimler.

Предвижда се седалището на съвместното предприятие да бъде установено в Ханджоу и да използва моделите на Mercedes – S-Class, E-Class и V-Class, както и много други превозни средства.

Финансовите условия и инвестиционните планове все още не са дискутирани.

Като част от сделката, Geely и Daimler ще имат равен брой представители в директорския борд, като и двете компании ще работят съвместно по изграждането на софтуера, необходим за поддръжка на бизнеса.

Пазарният дял на компаниите за споделеното пътуване вече се изчислява на повече от 30% световния пазар за таксиметрови услуги, като американската банка Goldman Sachs вярва, че този сегмент може да нарасне до 285 млрд. долара до 2030 г., най-вече заради големия потенциал на китайския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още