IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Continental очаква трудна 2022 г. заради скъпите суровини и дефицита на чипове

В средносрочен план обаче компанията вижда подобрение

11:36 | 10.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/FOCKE STRANGMANN</em></p>

Снимка: EPA/FOCKE STRANGMANN

Ръководителят на германския доставчик на автомобилни компоненти Continental AG Николай Зетцер очаква трудностите около скъпите суровини и недостига на полупроводници да продължат и през 2022 г., въпреки че вижда подобрение в средносрочен план, съобщава Automobilwoche. 

След последните няколко месеца, белязани от недостиг на жизненоважни за автомобилната индустрия компоненти, производителят на гуми очаква затрудненията да се прехвърлят и през следващата година.

„Недостигът на чипове, както и нарастващите цени на суровините вероятно ще продължат да притискат автомобилната индустрия през четвъртото тримесечие на тази година и през цялата 2022 г.“, изтъква Зетцер.

През октомври Continental понижи перспективите за приходите от 34,5 млрд. евро до 32,5-33,5 млрд. евро, докато прогнозата за маржа на оперативната печалба беше намалена от 6,5-7% на 5,2-5,6 на сто.

Продажбите през третото тримесечие се понижиха с над 7 на сто на годишна база до 8 млрд. евро.

Въпреки трудностите Зетцер вижда компанията добре позиционирана в средносрочен план, което ще ѝ помогне да се възстанови от кризата с доставките.

Особен проблем за Continental представлява нейното продуктово портфолио, което до голяма степен е доминирано от електрониката. Според Зетцер заради това доставчикът изпитва силни затруднения от недостига на полупроводници. В същото време Continental е възприела подход на адаптиране към новите технологични и пазарни тенденции, насочвайки се към продукти като сензори и софтуер, които стоят в основата на интелигентните автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още