IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bosch затъва в Дизелгейт

Компанията е доставила базовата версия на манипулиращия софтуер, използван от Volkswagen

08:38 | 04.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-големият в света доставчик на части за автомобилостроенето Bosch е въвлечен в дело по скандала Дизелгейт срещу автомобилостроителя Volkswagen, предаде DPA. Адвокати от юридическа кантора Tilp съдят компанията, която доставя части за Volkswagen, от името на частен инвеститор. Според тях Bosch трябва да поеме съвместната отговорност за скандала с дизеловите емисии и следователно за загубите от акции на автомобилния производител, които поевтиняха силно след избухването му. 

Откакто стана ясно, че Volkswagen е инсталирал софтуер на дизелови автомобили, чрез който да манипулира данни за отделяните емисии, компанията бе принудена да плати около 24 млрд. долара за извънсъдебни споразумения и вреди, включително наказателна глоба от 2,8 млрд. долара. 

Инвеститори обвиниха Volkswagen и компанията майка Porsche SE, че са информирали пазарите твърде късно за скандала. Обвиненията са отхвърлени от концерните. Според адвокатите поддоставчика се е съгласил с пазарната манипулация, подпомогнал е и насърчил автомобилостроителя, като по неетичен начин е причинил щети на клиенти и инвеститори.

Компанията е доставила базовата версия на манипулиращия софтуер, използван от Volkswagen, и заради това е обект на действия от министерството на правосъдието на САЩ и германската прокуратура.

Още подобни новини четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още