IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bosch открива фабрика за чипове в Германия за 1 млрд. евро

Заводът ще започне производство през юли

18:14 | 07.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската компания Robert Bosch откри завод за производство на чипове в Германия на стойност 1 млрд. евро с фокус върху електрическата мобилност и автономните превозни средства, съобщава Automotive News Europe.

Фабриката, която е разположена в производствения хъб на доставчика край Дрезден, е въведена в експлоатация в момент на силно ограничение при доставките за автомобилните концерни и ще помогне на Bosch да обслужва директно тези компании и по-рядко да разчита на производители от трети страни. 

"Всеки чип, който правим тук в Дрезден, ограничава недостига с един чип. Това помага", изтъква Харалд Крьогер, член на УС на Robert Bosch, пред Ройтерс.

Производственото съоръжение обаче няма да успее да заличи кризата с полупроводниците, която помрачава автомобилната индустрия през последните месеци.

„Фабриката може да помогне до известна степен да изолира Bosch и ключовите клиенти“, смята Асиф Ануар от Strategy Analytics. "Но е малко вероятно да послужи като запълване на празнината, породена от настоящия недостиг", добавя анализаторът.

Заводът на Bosch, който получи 200 милиона евро държавна помощ по инвестиционна схема на Европейския съюз (ЕС), ще започне да произвежда чипове през юли.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и Маргрете Вестагер, заместник-председател на Европейската комисия (ЕК), взеха участие във виртуална церемония по откриването.

„Модерната технология в новата фабрика за полупроводници на Bosch в Дрезден показва какви изключителни резултати могат да бъдат постигнати, когато индустрията и правителството обединят усилията си“, изтъква Вестагер.

Според Крьогер Bosch подкрепя по-мащабния стратегически натиск на Брюксел за съживяване на европейската индустрия на полупроводниците - последният ѝ план, който беше представен наскоро, цели да удвои дела на региона в глобалното производство на чипове до 20% до 2030 г.

Automotive News Europe поставя Bosch на първо място сред автомобилните доставчици в глобален план, като приходите от продажбите на компанията за 2019 г. възлизат на 46,56 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още