IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bosch: Недостигът на чипове ще засегне растежа на автомобилния бизнес през 2021 г.

Печалбата на германския технологичен концерн за 2020 г. се понижава с 41% през 2020 г. до 1,9 млрд. евро

10:45 | 05.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската технологична компания Bosch заяви, че недостигът на чипове ще повлияе върху растежа на индустрията през тази година, повтаряйки опасенията на редица автомобилни производители, засегнати от нарушените доставки, съобщава Automotive News Europe.

Според базираната в Герлинген компания продължаващата криза с пандемията от COVID-19 и недостигът на полупроводници ще окажат влияние върху глобалния ръст на автомобилното производство през 2021 г.

Доставчикът изтъква, че се очаква през тази година да бъдат произведени около 85 млн. автомобила в глобален план, повече от 78-те милиона през 2020 г., но по-малко от отчетените през 2019 г. 92 млн. броя.

През 2017 г. производството на автомобили по света достигна 98 млн. превозни средства.

„Оставаме позитивни“, заяви главният изпълнителен директор на Bosch Волкмар Денер, добавяйки, че „все още ни предстои дълъг път, за да наваксаме“. 

От компанията прогнозират, че световната икономика ще се разшири с 4 на сто през тази година, след като се сви с 4,5% през 2020 г.

Проблемът с доставките на глобалния пазар на полупроводници засяга и бизнеса на Bosch.

Американската General Motors е последният производител, засегнат от недостига на чипове. В сряда автомобилният концерн заяви, че ще намали производството през следващата седмица.

Щефан Хартунг, ръководител на Bosch за мобилността, отказа да коментира чия е вината за недостига на чипове.

"Всички заедно се борим в тясно сътрудничество, за да разрешим проблема", изтъкна той.

От Bosch посочват, че опасенията около автомобилното производство през 2021 г. надхвърлят продължителното въздействие на пандемията.

"Политическите събития като Brexit и продължаващата стратегическа конкуренция между САЩ и Китай с потенциала за търговски ограничения също оказват негативно влияние върху глобалното икономическо развитие", подчертават от компанията.

Финансови данни

Годишната печалба на Bosch преди лихви и данъци се понижава с 41% през 2020 г. до 1,9 млрд. евро спрямо 3,2 млрд. евро през 2019 г., докато маржът на печалбата се свива до 2,5% от 4,2 на сто.

Приходите на концерна отчитат спад от над 6% до 71,6 млрд. евро. На коригирана според валутните курсове основа продажбите се понижават с 4,4%.

Bosch заяви, че бързо е намалила капиталовите разходи, тъй като автомобилните заводи останаха затворени през по-голяма част от пролетта на 2020 г. Ограниченията на разходите надхвърлиха 1,1 милиарда евро, като в крайна сметка компанията успя да генерира рекордно голям свободен паричен поток от около 5 млрд. евро.

През 2020 г. доставчикът спечели 30 нови проекта за електрификация на автомобили от производители на стойност 7,5 млрд. евро и ще инвестира 700 млн. евро тази година в технологии за електрически превозни средства, спрямо 500 млн. евро през 2020 година.

Bosch се нарежда на първо място в класацията на Automotive News Europe за 100-те най-големи доставчици на автомобилни компоненти в света, като продажбите на концерна към автомобилните производители за 2019 г. възлизат на 46,55 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още