IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bosch: Доставките на чипове могат да останат ограничени до 2022 г.

Предстоят ни трудни месеци, предупреждава шефът на един от най-големите доставчици за автомобилната индустрия Волкмар Денер

12:50 | 18.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Доставките на полупроводници за автомобилния сектор вероятно ще останат ограничени до 2022 г,, предупреди главният изпълнителен директор на Robert Bosch Волкмар Денер, цитиран от Automotive News Europe.

„Предстоят ни трудни месеци и ситуацията може да остане напрегната до 2022 г.“, изтъкна Денер в интервю за германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

По-рано този месец изпълнителният директор на Volkswagen Group Херберт Дийс заяви, че автомобилният концерн е в "кризисен режим" поради продължаващата липса на критичните за индустрията чипове, добавяйки, че ефектът от недостига ще се засили и ще засегне печалбата през второто тримесечие.

Още през февруари Bosch, която е един от най-големите доставчици на автомобилни компоненти в света, заяви, че недостигът на чипове ще повлияе върху растежа на индустрията през годината.

Bosch се класира на първо място в списъка на Automotive News Europe сред топ 100 на световните доставчици, като продажбите на части в световен мащаб за автомобилните производители са през 46,56 млрд. Долара през 2019 г.

Доставчикът изтъква, че се очаква през тази година да бъдат произведени около 85 млн. автомобила в глобален план, повече от 78-те милиона през 2020 г., но по-малко от отчетените през 2019 г. 92 млн. броя.

Според някои анализатори обаче проблемите с доставките могат да се задържат до 2023 г., тъй като дефицитът започва да обхваща и други сектори, като потребителската електроника.

Патрик Армстронг, главен изпълнителен директор на Plurimi Investment Managers, смята, че недостигът на чипове ще продължи 18 месеца. „Тук не става въпрос само за автомобили. Тук са и телефоните, интернет на нещата. Сега има толкова много стоки, които се нуждаят от много повече чипове, отколкото в миналото“, посочва Армстронг.

В същото време приходите от продажбата на полупроводници нарастват със 17,8% на годишна база през първото тримесечие до 123,1 млрд. долара, става ясно от данни на Асоциацията на индустрията на полупроводниците (SIA). Само през март приходите от продажби достигат 41 млрд. долара, което представлява ръст от 3,7% спрямо предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още