IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW ще увеличи зарядните станции в мрежата си в Китай до 360 хил.

Концернът планира да добави около 60 хил. нови станции до края на годината

10:32 | 07.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският автомобилен концерн BMW AG планира да увеличи броя на обществените зарядни станции за електрически превозни средства от своята мрежа в Китай до 360 хил. до края на тази година, тъй като компанията увеличава своите усилия да засили присъствието си на най-големия автомобилен пазар в света, съобщава Bloomberg.

Китайските фабрики на BMW планират да станат въглеродно неутрални до края на годината като част от стратегията на концерна за намаляване на въглеродния отпечатък в своята производствена верига с 80% до 2030 г. 

„Като мултинационална компания с мащабен отпечатък в Китай BMW изцяло подкрепя прехода на страната към нисковъглеродна икономика, като поставя устойчивостта в основата на нашата собствена китайска стратегия“, изтъкна главният изпълнителен директор на BMW за Китай Йохен Голер.

Като най-населената страна в света Китай е и най-големият производител на въглероден диоксид, но се стреми да стане неутрален до 2060 г. Това означава да не се отделя въглероден диоксид или въглеродните емисии да са напълно компенсирани. Очаква се също така емисиите в Китай да достигнат своя пик преди 2030 г.

Правителството обеща да превърне Китай в основен производствен хъб за електрически превозни средства. В плана на Китай за разработването на автомобили, използващи нов вид енергия, индустриалните регулатори изчисляват, че делът на електромобилите може да се увеличи до 20% от общите продажби на нови автомобили до 2025 г. спрямо сегашните 5%.

Към края на 2020 г. BMW разполага с около 300 хил. зарядни станции в Китай, като се очаква до края на годината концернът да добави още 60 хил.

Германският производител планира да пусне в продажба нови 12 напълно електрически модела с марка BMW и Mini в Китай до 2023 г., обхващайки всички основни пазарни сегменти. Очаква се електромобилите да представляват около 25% от общите продажби на BMW в страната.

Съвместното предприятие на BMW с китайския автомобилен концерн Great Wall Motor Co. трябва да започне производство през 2023 г. Изграждането на съвместна фабрика с Great Wall е "в ход" и основната структура трябва да бъде завършена по-късно тази година, посочи Голер през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още