IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Hertz купува 100 000 автомобила Tesla

Веднага след новината акциите на производителя на електрически автомобили поскъпнаха с над 4%

15:37 | 25.10.21 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Само четири месеца след като излезе от фалит, компанията за коли под наем Hertz Global Holdings е направила поръчка за 100 хил. автомобила Tesla. Това е първата стъпка от амбициозния план да електрифицира флота си, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Това е най-голямата единична поръчка на електрически автомобили в историята и представлява около 4,2 млрд. долара от приходите на Tesla, съобщават източниците, поискали анонимност заради конфиденциалност на информацията. Макар че компаниите за автомобили под наем обикновено изискват големи отстъпки от производителите, размерът на поръчката предполага, че Hertz ще плати сума, близка до обявените цени.

Веднага след излизането на новината акциите на Tesla поскъпнаха с 4,3% в предпазарната търговия в Ню Йорк, насочвайки се към нов рекорд, след като за кратко успя да задмине Facebook по пазарна капитализация. Лидерът сред електрическите автомобили отчете ръст в цената на акциите си от 7,9% миналата седмица, отбелязвайки девета поредна седмица на повишение – най-дългата от 12-седмичната поредица от началото на 2020 г. Книжата са поскъпнали с 41,4% през последните три седмици.

Автомобилите ще бъдат доставени през следващите 14 месеца, твърдят източниците. Седаните Model 3 ще бъдат достъпни за наемане в офиси на Hertz в големите американски пазари и части от Европа от началото на ноември. Клиентите ще имат достъп до мрежата на Tesla от суперзарядни станции, а Hertz ще изгради и собствена инфраструктура, допълват още източниците.

Планът за електрификация, който в крайна сметка ще обхване почти всички половин милион автомобила и камиона на Hertz в цял свят, е най-голямата инициатива на компанията, откакто излезе от фалит през юни. Тя сигнализира, че новите собственици на Hertz – Knighthead Capital Management и Certares Management, са решени да разтърсят индустрията, доминирана от няколко големи играчи, които обикновено се променят бавно.

Към 30 юни Hertz имаше кеш в размер на 1,8 млрд. долара. Съотношението задължения спрямо собствен капитал - ключов показател за финансово здраве, се бе подобрил до 2,4 от почти 10 в края на 2019 г., сочат регулаторни документи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
признаваш сам без бой , как си цъкаш 2 плюса и започвам да ти пиша вова с главно "В" ... :))) ... иначе по темата , и двамата смятаме тръмпа за кадърен клоун и тотално бездарен президент и бизнесмен ... никога , повтарям никога дори и за момент !! , не съм допускал тази еретична мисъл , че аутомобилът на зануленият не може да лети , дори и с малка доработка ... ако е нужно дори може да направи обиколка с панорамен изглед на земята в ниска околоземна орбита в космосЪт ... вероятно може да съпровожда и ядрена подводница и да я насочва ... никога !! дори и за момент !! ... под сурдинка , ама това само аз и ти го знаеме , на другите от форума нема да казваме , двигателят е разработка на porsche и bosch ... и такива двигатели обикновенно не се слагат на самолети поради ред технически причини , ама айде ... признавам ти го за точка ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Таман излезе от фалит - и айде обратно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
0pk
преди 2 години
Фалиралите се подкрепят, няма как :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Ти какво мислиш, че като напишеш: дядя вова ще ти обърна внимание ли?Изпървом ще отдадеш почит на: дядя Вова и ще го напишеш правилно. После Тръмп като продаде оръжие за 100 милиона, да не би да има дефакто такава сделка. Последно с малка доработка двигателите на Аурус ги слагат на спортни самолети. И това е премиум лукс клас автомобил, не е ширпотреба,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
дядя вова , тия нещо са се объркАли ... :))) ... зануленият им е сглобил без аналоговия аурус , даже ще им го даде с бензиноколонка като безплатна екстра . а тия ми ти херцове ще купуват разни ми ти електрокари , че и зареждачки ще им донагаждат ... тцъ ... тцъ ... o tempora, o mores ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още