IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът с микробуси на VW засилва фокуса си върху ограничаването на емисиите

Звеното на германския концерн се стреми да редуцира вредните емисии през 2021 г., след като пропусна целите за миналата година

15:15 | 02.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Звеното на германския автомобилен концерн Volkswagen Group Volkswagen Commercial Vehicles ще се опита да ограничи емисиите през тази година, за да компенсира пропуснатите цели в това отношение през 2020 г., съобщава Automotive News Europe. 

От компанията майка обявиха, че групата трябва да плати на Европейския съюз (ЕС) глоба в размер на стотици милиони евро заради пропуснатите цели през 2020 г. Компанията ще се стреми да избегне нови наказания през настоящата година благодарение на своите нови изцяло електрически автомобили като Skoda Enyaq и Audi Q4 e-tron.

Подразделението на концерна за лекотоварни търговски превозни средства очаква да отчете загуба за втора поредна година през 2021 г., тъй като инвестира в електрификация на своя автопарк.

Холгер Кинчер, главен финансов директор на Volkswagen Commercial Vehicles, посочва, че звеното очаква отново да пропусне целите за емисиите през тази година. "Очакваме облекчаване при свързаните с въглеродния диоксид насрещни ветрове, но (глобата) отново ще бъде в размер на стотици милиони евро", добавя той пред журналисти.

Тази сума не представлява глоба, която трябва да бъде платена на Брюксел, а по-скоро вътрешен трансфер към компанията майка като компенсация за микробусите, които не са изпълнили задълженията си за парниковите газове.

Кинчер изтъква, че голяма част от разходите за спазване на мерките за емисиите от 340 млн. евро от миналата година се отнасят за пътнически микробуси като Caddy Life и Transporter Multivan, които са класифицирани в Европа като пътнически автомобили, или категория М1.

Емисиите от тези превозни средства се добавят при изчисляването на общата цел на германската група за въглеродните емисии от 98,8 грама на километър през 2020 г. Дори с подкрепата на електрическите модели на свързаните с Volkswagen марки нивото не емисиите пада едва до 99,3 грама на километър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още