IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивши служители съдят Tesla заради „масови съкращения“

Компанията не е спазила изискването за 60-дневен период за уведомяване, се твърди в съдебен иск

08:14 | 21.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/CHRISTIAN MARQUARDT / POOL</em></p>

Снимка: EPA/CHRISTIAN MARQUARDT / POOL

Бивши служители на Tesla Inc са подали иск срещу американската компания за електрически автомобили, в който твърдят, че решението ѝ да извърши „масово съкращение“ е в нарушение на федералния закон, тъй като компанията не е предоставила предварително уведомление за съкращенията.

Искът е подаден късно в неделя в Тексас от двама работници, които твърдят, че са били уволнени през юни от гигафабриката на Tesla в Спаркс, Невада. Според иска в завода в Невада са били уволнени повече от 500 служители.

Служителите твърдят, че компанията не е спазила федералните закони за масовите съкращения, които изискват 60-дневен период за уведомяване съгласно Закона за приспособяване и преквалификация на работниците, според иска.

Те искат статут на колективен иск за всички бивши служители на Tesla в САЩ, които са били уволнени през май или юни без предварително уведомление.

„Tesla просто е уведомила служителите, че уволненията им ще влязат в сила незабавно", се казва в жалбата.

Tesla, която не е коментирала броя на съкращенията, не е отговорила веднага на исканията за коментар на Ройтерс относно съдебния иск.

Мъск, най-богатият човек в света, заяви по-рано този месец, че има „супер лошо усещане" за икономиката и че Tesla трябва да намали персонала си с около 10%.

Повече от 20 души, които се идентифицират като служители на Tesla, заявиха, че са били съкратени, освободени от работа или че длъжностите им са били прекратени този месец, според онлайн публикации и интервюта с Ройтерс.

В иска, подаден от Джон Линч и Дакстън Хартсфийлд, които са били уволнени съответно на 10 юни и 15 юни, се настоява за заплащане и обезщетения за 60-дневния период на уведомяване.

„Доста шокиращо е, че Tesla просто грубо нарушава федералното трудово законодателство, като уволнява толкова много работници, без да предостави необходимото предизвестие", казва пред Ройтерс Шанън Лис-Риордан, адвокат, представляващ работниците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още