IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bentley ще запази операциите във Великобритания при провал на преговорите с ЕС

Ако Лондон и Брюксел не постигнат търговска сделка, това ще повлияе негативно най-вече на рентабилността на производителя на луксозни автомобили

14:29 | 09.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Автомобилният концерн Bentley вярва, че може да запази присъствието си във Великобритания и да избегне по-нататъшно съкращаване на работни места в случай на Brexit без сделка, като добави, че подобен развой определено ще влоши рентабилността му. 

Марката луксозни автомобили трябва да координира своите решения относно производството с компанията майка Volkswagen Group, която разполага с фабрики в цяла Европа, споделя изпълнителният директор на Bentley Ейдриън Холмарк, цитиран от Automotive News Europe.

Bentley ще продължи да изгражда своите модели в Крю, Англия, но бъдещите програми могат да се фокусират върху други локации, изтъква ръководителят в интервю за Bloomberg.

„Всеки път, когато пускаме продукт - въпреки че сме 100-годишна компания, която оперира в Крю в продължение на повече от 80 години - ние трябва да се борим да запазим продуктите в Крю“, изтъква Холмарк, добавяйки: „А нашата конкурентоспособност, нашата гъвкавост по отношение на структурата на разходите и отношенията ни с колегите и работната сила, това са ключови фактори“.

Въпреки че Bentley обяви плановете си за съкращаване на 1000 работни места във Великобритания, Холмарк заяви, че няма непосредствен риск от по-нататъшно намаляване на работната сила, дори ако преговарящите между Обединеното кралство и Европейския съюз (ЕС) не успеят да постигнат търговско споразумение преди крайния срок - 31 декември.

Автомобилният производител се е запасил с компоненти, за да създаде буфер срещу евентуални смущения по отношение на доставките, и ще трябва да повиши цените за ЕС, ако се увеличат данъците върху частите и митата върху неговите превозни средства.

"Това не поставя на риск съществуването на компанията, както и присъствието ѝ във Великобритания, но определено влошава рентабилността ни", подчертава Холмарк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още