Автомобилостроители в Европа поставиха условия за намаляване на вредните емисии

Снимка: Архив Ройтерс

Автомобилостроители в Европа поставиха условия за намаляване на вредните емисии

13.09.2017 21:41

Европейският автомобилостроителен сектор се е съгласил да намали вредните емисии от въглероден диоксид през идните години, но само при условие, че електромобилите се докажат като успешни, предаде ДПА.

Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) е предложила емисиите въглероден диоксид от двигателите на пътническите автомобили да бъдат намалени с 20 процента между 2021 и 2030 година.

Това е голямо понижение, подчерта председателят на организацията и ръководител н автомобилния гигант Daimler Дитер Цече на международното автомобилно изложение във Франкфурт.

Представители на сектора обаче посочиха, че това ще се случи при условие, че сред потребителите има действително търсене за електрически автомобили, както и съоръжения за презареждане на тези коли.

Целта на европейските производители е да свържат "дългосрочните климатични цели на Европа с реалността на пазара", допълни Цече.

Европейският съюз определи 2021-ва като година, до която производителите на автомобили да свият емисиите въглероден диоксид с 95 грама на километър средно за всички нови коли. Миналата година средното ниво бе 120 грама на километър.

/БТА/

Рубрики
Kъм пълната версия