IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилното производство в Германия се понижи до 23-годишно дъно

През 2019 г. концерните, в това число Volkswagen, BMW и Daimler, са произвели 4,66 млн. превозни средства в страната

22:30 | 06.01.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германското производство на автомобили падна до най-ниското си ниво от почти четвърт век, тъй като най-голямата европейска икономика страда заради световната търговска война, съобщава Bloomberg. 

Автомобилните производители, включително Volkswagen, BMW и Daimler, произведоха 4,66 милиона превозни средства в германските фабрики миналата година, най-малко от 1996 г. Германската асоциация на автомобилната индустрия, която публикува данните, съобщава и че намалението от 9% е резултат от по-слабото търсене от международните пазари.

Статутът на Германия като глобална производствена сила е изграден върху автомобилната индустрия, но опасенията за замърсяване - засилени от скандала с Volkswagen през 2015 г. за измама с дизелови емисии, търговските конфликти и забавящите се икономики се отразиха на търсенето. Daimler, Volkswagen и доставчикът на части Continental намаляват работните места, за да свият разходите.

В същото време индустрията трябва да харчи милиарди евро за разработване на по-чисти превозни средства и да навакса появата на услуги за споделени превози като тези на Uber Technologies, която има пазарна стойност, еквивалентна на Daimler.

Вътрешният пазар на автомобили в Германия нарасна с 5% миналата година, след като купувачите регистрираха 3,6 милиона нови автомобила, казва германската асоциация, като това е най-много от 2009 г. Въпреки това от там заявиха, че пазарът вероятно ще се свие тази година.

Цялата статия може да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
miccaelis
преди 4 години
еми така изглежда спирането на дизелите, т.е. спирането на икономиката кат са оллигофрени швабите да го пампуррят ако искат аз ?! Ама международното търсене намаляло не знам си ко си .... Е Японезите отсвирили забраните на дизели и Хонда си продължават да си ги житкат на пазара с DiTEC мотори, Мазда също само Тоягите нещо се дърпат ама ше клекнат и те
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още