IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Audi търси сделка с McLaren за осигуряване на достъп до Формула 1

Целта на германската марка е да популяризира своята технология за електрическо задвижване на най-престижното автомобилно състезание в света

22:01 | 17.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Audi проучва възможността за сделка с британския производител на спортни автомобили McLaren Group, тъй като германската марка луксозни коли търси начини да влезе във Формула 1 и да популяризира своята технология за електрически автомобили, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с темата. 

Германската компания планира да проучи финансовото състояние на McLaren през следващите седмици, за да си помогне при вземането на решение за потенциални трансакции. По-рано Audi е разглеждал идеята за придобиване на McLaren като начин за получаване на достъп до Формула 1, но ръководството на германския концерн е сметнало офертата за твърде ниска, посочват източниците.

Надзорният съвет на Audi е прегледал опциите в сряда като част от плана за влизане във Формула 1, който се ръководи от главния изпълнителен директор и дългогодишен фен на състезанията Маркус Дюсман. Компанията може да забави окончателното решение за това дали да си партнира с McLaren до следващата година и също така може да се насочи към алтернативни партньорства като това с Red Bull Racing или Williams Racing.

Audi „рутинно обмисля различни идеи за сътрудничество“, изтъква говорител на марката, отказвайки да коментира конкретно партньорството с McLaren.

Германският концерн търси достъп до най-престижното автомобилно състезание в света, за да демонстрира своята технология за електрическо задвижване, докато Формула 1 се движи към по-устойчива траектория.

На състезателната писта Audi ще трябва да се конкурира с Mercedes, който доминира във Формула 1 и има планове да запази предимството си, докато форматът се подготвя за ерата на електрическите автомобили.

Плановете на Audi и Porsche да се състезават във Формула 1 още през 2026 г. зависят от това кога ще успеят напълно да електрифицират своите продукти и да ограничат разходите, изтъкват източниците. Сегашните състезателни коли са задвижвани чрез високопроизводителни хибридни двигатели, като ръководството на Формула 1 обеща да премахне въглеродния си отпечатък до 2030 г.

Сделката с McLaren ще трябва да преодолее редица икономически предизвикателства. Производителят на бутикови спортни автомобили изпитва финансови затруднения, след като пандемията помрачи производството му и състезанията в рамките на Формула 1. През последната година компанията продаде и нае под наем централата си в Уокинг, близо до Лондон; продаде дял в състезателното си звено на консорциум от инвеститори, базирани в САЩ; и набра пари от нови и съществуващи инвеститори, включително от суверенните фондове на Бахрейн и Саудитска Арабия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още