IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple инвестира 3,6 млрд. долара в съвместен проект за електромобили с Кia?

Акциите на южнокорейския автомобилен производител поскъпнаха до най-високото си ниво от 1997 г. насам

12:04 | 03.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на южнокорейския автомобилен концерн Kia Motors Corp. скочи с над 9%, след като местна медия съобщи, че американската технологична компания Apple Inc. ще инвестира 4 трлн. вона (3,6 милиарда долара) като част от сътрудничеството с Kia за производство на електрически превозни средства.

Акциите на Kia в момента са на най-високата си стойност от 1997 г. насам. 

Производителят на iPhone планира да използва производствените мощности на Kia за изграждането на електрически автомобили. Очаква се производството да започне в завода на автомобилния концерн в Джорджия, САЩ, съобщава Bloomberg.

Компаниите могат да подпишат сделка на 17 февруари, като се очаква електромобилите да бъдат представени през 2024 г. Според корейската медия Dong-A Ilbo Kia и Apple ще се стремят към първоначално производство в размер на 100 000 броя годишно.

За момента представителите на двете дружества отказват да коментират новината.

Работата на технологичния гигант по разработката на автомобили все още се намира в ранен етап и ще отнеме поне половин десетилетие, за да може да пусне на пазара автономен електромобил, информира Bloomberg, цитирайки източници с познания по темата.

Миналия месец Hyundai Motor Co. отхвърли твърдение, според което компанията е в преговори с Apple относно изграждането на автономни електрически превозни средства.

Електрическа кола на Apple би съперничила на автомобилите на лидера в сегмента Tesla Inc. и на конкуренти като Lucid Motors и китайската Nio Inc., както и на утвърдени играчи като Daimler AG и Volkswagen AG.

Създаването на завод за автомобили може да струва милиарди долари и да отнеме години, като това е най-вероятната причина, поради която Apple води дискусии с потенциални партньори.

Други технологични компании, които се стремят да разширят бизнеса си в сферата на електромобилите, също търсят партньорства с автомобилните концерни. Тайванският разработчик на iPhone Foxconn Technology Group заяви миналия месец, че създава предприятие с китайския производител на автомобили Zhejiang Geely Holding Group Co. за предоставяне на производствени и консултантски услуги за всякакви глобални дейности, свързани с автомобилите.

Още технолохични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още