IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски регулатор регистрира 12-та катастрофа с участието на Tesla в САЩ

Поредният инцидент буди още опасения относно безопасността на системата Autopilot

22:40 | 01.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският регулатор за автомобилна безопасност заяви, че е идентифицирал 12-та катастрофа с участието на превозни средства на производителя на електромобили Tesla Inc.

Националната администрация по безопасност на движението по пътищата (NHTSA) споделя че е започнала официална проверка за безопасността на системата за подпомагане на водача на Tesla, известна като Autopilot, след установени 11 катастрофи с участието на електромобили с тази марка, съобщава Ройтерс. 

Последният случай е свързан с инцидент в Орландо в събота , посочва NHTSA. Агенцията е изпратила до Tesla писмо от 11 страници с въпроси, като част от разследването.

Системата Autopilot позволява на водачите на електромобили Tesla да свалят ръцете си от волана за определено време. Според концерна Autopilot позволява на превозните средства да се движат, ускоряват и спират автоматично в рамките на пътната лента.

В събота пътната полиция във Флорида заяви, че полицай от щата, който е спрял, за да помогне на шофьор с увреждания на главен път, е бил ударен от електромобил Tesla.

Инцидентът се случва около 5 часа сутринта. Полицейската кола е била спряна край пътя, за да окаже помощ на водача на аварирал преди това Mercedes-Benz GLK 350. В този момент в машината на органите на реда се е врязала Tesla, който след това е блъснал и другия автомобил. При катастрофата няма пострадали, а шофьорът на електромобила е заявил, че малко по-рано е активирал автономен режим на движение. Полицията разследва случая, а от снимките става ясно, че повредите по електромобила са сериозни, както и тези по патрулната кола.

NHTSA посочва преди това, че са получени съобщения за 17 ранени и един смъртен случаи при 11-те катастрофи с участието на електромобили Tesla, включително и при катастрофа с Model 3 през декември 2019 г., при която загива пътник, след като превозното средство се блъскало в паркиран пожарен автомобил в Индиана.

Според Tesla наличните в момента функции не правят автомобилите ѝ автономни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
На кого му пука за тия жертви, ако не повлияят на курса на шиткойна!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още