IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алуминият свършва, автопроизводителите търсят алтернативи

Някои от компаниите, предлагащи метала, са го продали за три години напред

15:41 | 23.02.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Алуминиевата конструкция на Range Rover Sport. <em>Снимка: Land Rover</em></p>

Алуминиевата конструкция на Range Rover Sport. Снимка: Land Rover

Със сериозен проблем се сблъскват най-големите автомобилни производители, съобщава Detroit News. За голяма част от новите и скъпи модели се използва алуминий, чиито запаси обаче са на изчерпване.

За последно от използването на този метал се възползваха производителите на новото поколение на Range Rover. Компании като Audi и Jaguar от доста време използват алуминий за своите луксозни модели, а наскоро към тях се присъедини и Ford с новата генерация на пикапа Ford F-150.

"Всички големи производители се обръщат към нас, тъй като се очертава сериозен проблем с доставките на алуминий през следващите няколко месеца", призна Том Бони. Той е представител на най-големия доставчик в света на материала за промишлени цели - компанията Novelis.

По думите на Бони, използването от Ford на алуминий в такива огромни мащаби е накарало останалите производители да преразгледат плановете веднага след дебюта на F-150. Причината е проста - липса на материал. До момента подобен проблем не е съществувал, тъй като автомобилните производители са ползвали едва 6 % от произвежданите алуминиеви листове. Компаниите обаче все по-често залагат на такъв материал и до няколко години тази цифра може да достигне до 25 %.

Както съобщава Detroit News, във Ford първи са усетили проблема и са взели под контрола си огромни доставки на алуминий. В същото време доставчиците на материала спешно се опитват да увеличат производствените си мощности. Novelis и главният му конкурент Alcoa започнаха да изграждат нови заводи. След 30 месеца трябва да заработят 3 предприятия за алуминий на Alcoa - две в САЩ и едно в Саудитска Арабия. Novelis също изгражда две нови предприятия в Щатите.

"Правим всичко това, за да можем да отговорим на търсенето - заяви пресаташето на Alcoa Кевин Лоури. - Голяма част от потенциала ни вече е резервиран, като продаваме алуминий за 3 години напред. Автомобилните производители са наясно с това."

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
ABBA
преди 10 години
Споко, алуминий има в изобилие.Почти всеки ден ни го изсипват на главите като CHEMTRAILS микрочастици алуминий, барий и сс'еква зла гадъ.Който не знае какво е кемтрейлс: https://***.google.bg/search?q=chemtrails&espv=210&es_sm=93&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=_2sLU9GSF6SoywPw9oCQAg&ved=0CD4QsAQ&biw=1024&bih=681
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 0
ПИЧ
преди 10 години
Заглавието, заглавието уважаеми редактори.Така написано, ще рече че алуминия свършва на земното кълбо и вече не може да се добива. А то било, че има недостиг на производствени мощности - това е друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Значи проблема не е в количеството на алуминия в земната *** а във възможностите за извличането, пречистването и обработката му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
alligator_29
преди 10 години
weekepedia цитат: "По распространнности в земной коре Земли занимает 1-е среди металлов и 3-е место среди элементов, уступая только кислороду и кремнию. Массовая концентрация алюминия в земной коре по данным различных исследователей оценивается от 7,45 до 8,14 % "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 0
alligator_29
преди 10 години
На мене пък ми изглежда като платена статия, да се купуват книжата на алуминиеви компании. Според мен статията трябва да се чете през редовете, че алуминиеви компании изпитват проблем с пласирането на продукцията и изпитват сериозен недостиг на свежи пари. P.S. м/у другото алуминий, койте се извлича от глина, е по разпространен в природата от желязната руда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 2
0pk
преди 10 години
Скоро всичко ще свърши, начело с хората. Ще останат само мутирали *** :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
Ang
преди 10 години
Тази новина представена между другото е много обезпокоителна. Би могло да се разглежда като предупреждение, че модела на свръх производство може не да вдигне цивилизацията, а да я срине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още