IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционери на Tesla искат присъда срещу Илон Мъск за 13 млрд. долара

Съдията трябва да вземе предвид отношението на Мъск към процеса, по време на който той многократно обижда адвокатите, изтъква представител на ищците

13:11 | 19.01.22 г. 3
<p>
	Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск.&nbsp;<em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Акционери на американския производител на електромобили Tesla Inc. призоваха съдията по делото срещу Илон Мъск в щата Делауеър да постанови, че предприемачът е принудил през 2016 г. борда на концерна да сключи сделка за придобиването на разработчика на технологии за соларна енергия SolarCity и поискаха присъда в размер на 13 млрд. долара. Ако молбата им бъде удовлетворена, това ще се превърне в една от най-големите индивидуални присъди в историята на дела, заведени от инвеститори, пише Ройтерс. 

„Този случай е изцяло свързан с това дали придобиването на SolarCity представлява спасение от финансовите затруднения (на компанията), спасяване, организирано от Илон Мъск“, коментира Ранди Барън, адвокат на акционерите, преди изслушването в Zoom.

Заключителните аргументи подчертават ключови констатации от 10-дневния процес през юли, когато Мъск прекара два последователни дни в съда в защита на сделката.

Съдебният процес, иницииран от синдикалните пенсионни фондове и управителите на активи, се фокусира върху твърденията, че Мъск е подтикнал борда на Tesla да одобри сделката за придобиването на SolarCity, в която милиардерът по това време е най-големият акционер.

Мъск възрази, че сделката е част от дългогодишен план за създаване на вертикално интегрирана компания, която да обедини производството и потреблението на енергия чрез покривните панели на SolarCity и автомобилите и батериите на Tesla.

Евън Чеслър, един от адвокатите, представляващи Мъск, заяви по време на изслушването, че сделката не представлява спасително подаване на ръка и че SolarCity далеч не е била неплатежоспособна, а състоянието на финансите ѝ напомня това на много от бързоразвиващите се технологични компании.

Сделката за придобиването на компанията беше оценена на 2,6 млрд. долара.

Адвокатът на акционерите Лий Руди призова съдия Джоузеф Слайтс да разпореди на Мъск да върне акциите на Tesla, които е получил от сделката, които в момента биха стрували около 13 млрд. долара според актуалната им цена.

От своя страна Мъск посочва, че подобна присъда ще бъде поне пет пъти по-голяма от най-голямата присъда от подобно дело, заведено от акционери, определяйки такова решение като “непредвиден доход” за ищците.

Според Руди съдия Слайтс трябва да вземе предвид и отношението на Мъск към процеса, по време на който той многократно обижда адвокатите на акционерите. 

“Неочакваният доход е за Илон Мъск, който запази акции, които изобщо не трябваше да получава”, изтъква Руди.

Чеслър определи като “нелеп” призива на ищците за връщане на ценните книжа от времето на сделката и посочи, че тук се игнорират 5 години на безпрецедентен успех за Tesla.

Акционерите твърдят, че макар да притежава само 22% от книжата на Tesla, Мъск е притежавал достатъчно власт в борда поради своите връзки с членовете и властния си маниер. Ако ищците могат да докажат това, се увеличава шансът съдът да заключи, че сделката е несправедлива спрямо акционерите.

В същото време защитниците на Мъск в съда са категорични, че предприемачът, който сега е най-богатият човек в света, не е имал правомощията през 2016 г. да уволнява директори или да контролира тяхното заплащане, като той се е оттеглил от преговорите за стойността на сделката преди нейното завършване.

„Без Илон Мъск Tesla може би нямаше да съществува, камо ли да достигне пазарна оценка от 1 трилион долара“, изтъква Ванеса Лейвли, адвокат на Мъск.

Съдя Слайтс приключи изслушванията, като заяви, че ще се произнесе по делото след около три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
нещо си почнал да фантазираш ... на глас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Не си прав, ще има и още дела защото Мъскалян използва пари на една компания да спаси друга - и това се повтаря и със СпейсХ пари към Тислъ. А тук говорим за ресурс и на държавата (НАСА), за такива злоупотреби че и в тоя мащаб се лежи дори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 2 години
интересен казус, безделниците съдят тоя дето им изкарва парите! ... ако мине, ще бъде много забавно.. поредния пирон в ковчега на предприемачеството!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още