IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият производител на автомобили във Великобритания съкращава 1000 души

Brexit и натискът върху използването на дизелови автомобили се отразяват сериозно върху Jaguar Land Rover

15:25 | 16.04.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-големият производител на автомобили в Обединеното кралство Jaguar Land Rover съкращава 1000 работни места, тъй като Brexit и намаляващите продажби са оказали негативен ефект върху компанията, съобщава CNN.

Jaguar Land Rover, собственост на индийската Tata Motors, разполага с около 40 хил. служители във Великобритания, които произвеждат над 500 хил. автомобила годишно.

Съкращенията ще засегнат завода в Бирмингам, където се произвеждат моделите Jaguar F-Pace заедно с Land Rover Discovery, както и различни модели Range Rover. 

До решението се е стигнало заради резкия спад в продажбите на британски автомобили, причинено от недоверието на потребителите в развитието на икономиката на Острова.

Продажбите на Jaguar Land Rover във Великобритания през март са намалели с 26% в сравнение със същия месец на миналата година, а продажбите на автомобили като цяло са се свили с близо 16%.

Британците са ограничили големите си покупки, тъй като инфлацията изяжда част от доходите им. След проведения референдум за Brexit през 2016 г. паундът поевтиня значително, което направи вносните стоки по-скъпи, а това в крайна сметка ускори инфлацията до над 3%.

Търсенето на Jaguar Land Rover намалява и в Европа заради отрицателните последици от скандала с дизеловите емисии.

Jaguar Land Rover посочи, че "огромният спад в търсенето на дизелови двигатели" също е сред причините за вземането на решение да не се подновят договорите на 1000 работници. Европейските правителства се опитват да ограничат продажбите на автомобили на дизелово гориво в опит да се справят със замърсяването в някои градове.

В автомобилния сектор в Обединеното кралство работят над 800 000 души, но Brexit представлява голям риск за индустрията. Автомобилопроизводителите разчитат на свободната търговия, за да внасят, от една страна части, а от друга, за да продават в 28-те държави от Европейския съюз. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 0
khao
преди 5 години
тоест квото се говореше преди Брекзит, се случи .... икономиката им сдухва леко по леко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още