IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг е печелил по почти 6 млн. долара на ден в живота си

Главният изпълнителен директор на Facebook вчера навърши 34 години

10:44 | 15.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг вчера навърши 34 години, борейки се с една от най-трудните години в своята кариера в компанията. Причината за това са проблемите с фалшивите новини и обвиненията за провал в опазването на личните данни на потребителите, пише CNBC.

Но тъй като създава компанията си още докато е в колежа, той вече е натрупал значително богатство въпреки младата си възраст. Неговото нетно състояние възлиза на около 74 млрд. долара (според Forbes), което означава, че е печелил средно по 5,97 млн. долара на ден. Това го нарежда на второ място след основателя на Amazon Джеф Безос, чието богатство от 132 млрд. долара означава, че е печелил по 6,8 млн. долара всеки ден от живота си.

Други технологични предприемачи, като съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, също започват кариерите си млади. Гейтс стана най-младият милиардер в историята през 1987 г., когато спечели първия си милиард на 31-годишна възраст.

Но с течение на времето той насочи вниманието си към филантропията. Сега може да се каже, че 62-годишният Гейтс е спечелил средно по 4 млн. долара на ден в живота си.

Уорън Бъфет, който обеща по-голямата част от богатството си на фондацията на Гейтс, е печелил по 2,7 млн. долара на ден. Той е на 87 години.

Зукърбърг също насочи много голяма част от своето състояние към различни каузи през последните години. Той продаде акции на Facebook за около 3,38 млрд. долара през последните шест месеца, посочва FactSet. Повечето средства са отишли за Chan Zuckerberg Initiative, която инвестира в различни каузи, включително образование, здравеопазване, имиграционната реформа и други.

През септември Зукърбърг заяви, че ще продаде около 75 млн. акции във Facebook (тогава възлизащи на 12,8 млрд. долара), за да финансира благотворителната си организация през следващите 18 месеца. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още