IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златен модел на Apollo 11 е продаден за над 122 хил. долара на търг

Три подобни модела са били създадени от Cartier по поръчка на вестник Figaro

11:11 | 17.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Модел на лунния модул на американския космически кораб "Apollo 11", направен от 18-каратово злато, беше продаден за 122,3 хил. долара на търг в Бостън, щата Масачузетс, съобщи аукционната къща RR Auctions, цитирана от ТАСС.

Окончателната цена на произведението на френския производител на часовници и ювелирни изделия Cartier, включваща таксите, надхвърли 134,5 хил. долара.

Моделът с тегло 846 грама принадлежал на американския астронавт Едуин "Бъз" Олдрин. Заедно с Нийл Армстронг той успешно приземява лунния модул на "Apollo 11" на лунната повърхност през юли 1969 г. Експертите от RR Auctions прогнозираха, че лотът ще бъде продаден за 150 хил. долара.

Бижутерската компания Cartier създаде три такива миниатюрни копия по поръчка на редакцията на в. Figaro. Те бяха връчени на членовете на екипажа на "Apollo 11" Нийл Армстронг, Едуин "Бъз" Олдрин и Майкъл Колинс по време на пътуването им до Париж през октомври 1969 г. Всеки модел има микрочип с имената на неговия създател от Cartier.

Към моделите са прикрепени плочки с надписа: "От читателите на в. Figaro".

Макетът, принадлежал на Олдрин, вече смени няколко собственика. Той беше даден за продажба в непълен комплект - без червения триъгълен калъф, в който се съхраняваше първоначално. Липсваха още антена и елемент от модула. От Cartier казаха, че са готови да го реставрират, ако новият собственик пожелае.

Копието на Армстронг се съхраняваше в Музея на авиацията и космоса в родния му град Уапаконета, щата Охайо, и беше откраднато през юли заедно с няколко награди. Изделието, принадлежало на Майкъл Колинс, беше откупено от Cartier и се съхранява в нейната колекция.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още