IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо нарастват цените на билетите за парковете на Disney?

В момента еднодневният билет струва 99 долара, което е с 4 долара повече спрямо цената преди осем месеца.

12:02 | 27.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Walt Disney вече бърка по-дълбоко в джобовете на родителите за посещение в тематичния си парк Magic Kingdom близо до Орландо в САЩ. В момента еднодневен билет струва 99 долара, което е с 4 долара повече спрямо цената преди осем месеца.

Причината за стабилното повишение на цените на билетите се крие в малкия свят на търсенето и предлагането.  Хората продължават да се тълпят в тематичните паркове на Disney в САЩ независимо от по-високите цени.

Фирмата обяви, че през последното тримесечие оперативните приходи на тематичното ѝ поделение са се увеличили с 16% до 671 млн. долара, а продажбите са нараснали с 6% до 3,6 млрд. долара. За последната финансова година приходите от тематичните паркове са се повишили със 17% до 2,2 млрд. долара, пише Businessweek.

Стратегията за ценообразуване на Disney е устроена така, че да се увеличават продажбите на пропуските за много дни. Билет за три дни излиза по 91,34 долара на ден. При петдневния билет цената е 60,80 долара на ден. Ако към билета бъдат прибавени и разходите за хотел и храна, една ваканция в Disney може да излезе доста солено.

Но въпреки че еднодневните билети поскъпват (с над 41% от 2005 г. насам), компанията силно е понижила цената на пропуските за по-дълъг престой. Между 2004 и 2013 г. билетът за четири дни е поевтинял с близо 200 долара с отчитане на инфлацията, показват данни, публикувани от блогъра на Futurebrobe Дейвид Ландън.

Въпреки това между 4 и 20 долара отгоре не пречат на повечето хора, които планират да посетят някой от парковете на Disney, като се има предвид популярността им сред децата.

По-рано Disney и основният ѝ конкурент Universal Studios обявяваха годишните повишения на цените в края на лятото, но сега лошата новина идва по-рано през годината. Този ход може би цели по-високите цени да влязат в сила преди пролетната ваканция и великденските празници, през които хиляди семейства посещават централна Флорида и Южна Калифорния. Цената на еднодневния билет в един от тематичните паркове на Universal в Орландо е 92 долара - засега.

Повече за развлекателния бизнес вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още