IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваксините срещу Covid създадоха деветима нови милиардери

Мениджърите на Moderna, BioNTech и CanSino Biologics притежават съвкупно богатство на стойност 19,3 млрд. долара

14:38 | 22.05.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Saul Martinez/Bloomberg</em></p>

Снимка: Saul Martinez/Bloomberg

Ваксините срещу Covid-19 създадоха поне девет нови милиардера, след като акциите на компаниите, които ги произвеждат, скочиха, съобщава CNN Business.

Начело в списъка на новите милиардери са Стефан Бансел, изпълнителен директор на Moderna, и Угур Шахин, изпълнителен директор на BioNTech, която произведе ваксината на Pfizer. Богатството на двамата е на стойност от около 4 млрд. долара, според анализ на Народния алианс за ваксини.

Мениджърите на китайската CanSino Biologics също станаха милиардери заради покачване на пазарната оценка на компанията. Ръст на доходите има и при основните инвеститори на Moderna - имунологът Тимъти Спрингър и ученият Робърт Лангър. 

Акциите на Moderna нарастват с над 700% от февруари 2020 г., а тези на BioNTech - с 600%. CanSino Biologics е трети в тази класация с около 440% ръст за същия период. Еднодозовата ваксина Covid-19 на компанията е одобрена за употреба в Китай през февруари.

Анализатори казват, че генерирането на богатство подчертава яркото неравенство, което е резултат от пандемията. Деветимата нови милиардери общо притежават богатство на стойност 19,3 млрд. щатски долара, достатъчни за пълната ваксинация на около 780 млн души в бедните страни.

„Тези милиардери са олицетворение на огромните печалби, които много фармацевтични корпорации правят от монопола, който притежават върху тези ваксини“, заявява Ан Мариот, мениджър на здравната политика на Oxfam. „Ваксините се финансират от публични пари и трябва да бъдат преди всичко за глобалното обществено благо, а не поредната възможност за частна печалба“, добавя тя.

Според Световната здравна организация (СЗО) 87% от дозите са отишли ​​в страните с висок или над средния доход, докато страните с ниски доходи са получили едва 0,2% от ваксините. Ваксинирането на 60% от световното население до средата на 2022 г. ще струва 50 млрд. долара.

BioNTech получи 325 млн. евро от германското правителство за разработване на ваксината. Компанията заяви, че се ангажира да снабдява с ваксината си страни с ниски доходи на ниска цена. „Всички знаем, че никой няма да бъде в безопасност, докато всички не сме в безопасност“, добавя компанията в изявление. 

BioNTech реализира нетна печалба от 1,1 млрд. евро през първите три месеца на годината

Продажбите на ваксините на Moderna достигат 1,7 млрд. долара през първите три месеца на тази година, като това е първото печелившо тримесечие на компанията.

Междувременно AstraZeneca, която произведе ваксина съвместно с изследователи от Оксфордския университет, се съгласи да предоставя дози на цена без печалба за страни с ниски и средни доходи.

Още новини можете да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
простотията на хората е голема работа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още