IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Творби на Матис, Моне и Джакомети отидоха при азиатски колекционери

Картина на Пикасо беше продадена на търг за 31,5 млн. долара на търг на Sotheby's

15:17 | 08.05.14 г.
<p>
	&bdquo;Le Sauvetage&rdquo; на Пабло Пикасо. <em>Снимка: www.sothebys.com</em></p>

„Le Sauvetage” на Пабло Пикасо. Снимка: www.sothebys.com

Азиатски купувачи се сдобиха с творби на Анри Матис, Клод Моне и Алберто Джакомети по време на търг на Sotheby's, който събра 219 млн. долара от продажбата на импресионистично и модерно изкуство в Ню Йорк вчера.

Колекционери от Тайван, Китай и Хонконг платиха 63,9 млн. долара за произведенията на изкуството. Сумата се равнява на една трета от тази от продажбите на целия търг, в рамките на който бяха предложени 71 творби. 21 от тях обаче не успяха да привлекат интерес и останаха без купувачи, пише Bloomberg.

Част от произведенията на Пабло Пикасо, Огюст Роден и Едгар Дега бяха продадени на по-високи цени от предварителната оценка, но други не предизвикаха никакъв интерес.

“Вече няма безразсъдно наддаване. Може да се каже, че хората са си научили урока“, заяви Езра Чоуайки, частен търговец на изкуство в Ню Йорк.

Сред най-добре продадените творби се нареди картината „Le Sauvetage" (Спасение) на Пабло Пикасо, изобразяваща женски фигури. Тя е вдъхновена от младата любовница на художника Мари-Терез Уолтър. Картината беше оценена на 14 до 18 млн. долара, а за нея се бориха четирима участници в търга. Произведението беше продадено по телефона за 31,5 млн. долара.

Картината “La Seance du Matin" (Утринен сеанс) от 1942 г. на Анри Матис се продаде за 19,2 млн. долара, въпреки че за кратко попадна в очаквания диапазон от 20-30 млн. долара. В крайна сметка творбата отиде при азиатски клиент, разкриха от аукционната къща.

Друг купувач от Азия спечели скулптурата на Джакомети „La Place" (Площад), създадена през 1948 г. По предварителна оценка тя трябваше да бъде продадена за 12-18 млн. долара и изпълни очакванията, достигайки цена от 13 млн. долара. Произведението изобразява пет миниатюрни човешки фигурки – една жена и четирима мъже, които са разположени на хоризонтална платформа. Анонимният продавач се е сдобил със скулптурата през 2000 г. срещу 4,5 млн. долара.

Картината „Le Pont Japonais (Японски мост)“, която е дело на Моне, беше продадена за 15,8 млн. долара.

Мраморната скулптура „Eve” (Ева) на Роден също отиде при китайски колекционер, който даде за нея 4,9 млн. долара.

На търга бяха предложени общо 14 творби на Пикасо, шест от които не бяха продадени. Във вторник Christie's пусна на търг 13 произведения на художника и само една от тях не успя да открие нов купувач.

Няколко арт дилъри отрекоха причината да се крие в това, че пазарът трудно може да поеме толкова голям брой картини на Пикасо, заявявайки, че част от произведенията просто не са изглеждали добре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още