IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическият бранш в Хърватия поиска внос на работници от чужбина

Средната работна заплата в страната е била 983 долара през март., а безработицата през април е била 8,6 на сто

15:16 | 14.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Хърватската туристическа индустрия, главен мотор на икономиката, призова днес правителството да допусне повече чуждестранни работници в сектора, за да има достатъчно персонал в барове и ресторанти в разгара на туристическия сезон, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Хърватия, най-младата членка на ЕС, зависи в голяма степен от приходите от туризма, като индустрията произвежда почти 20 процента от БВП. Преди главния туристически сезон ситуацията с работната сила е критична и отварянето на някои туристически капацитети като барове и ресторанти е под въпрос, заявиха Хърватската асоциация на туристическите фирми (HUT) и Националната асоциация на работодателите (HUP) в общ апел към правителството.

През декември Хърватия увеличи броя на лицензите за чуждестранни работници за 2019 г. на 65 100 от 38 769 през миналата година. Квотата за работници в туризма бе увеличена на 15 611 от 8930.

Средната работна заплата в Хърватия е била 983 долара през март (при малко под 700 долара за България). Безработицата през април е била 8,6 процента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още