IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристи по следите на новия Клондайк

Резервациите за екскурзии за търсене на злато в швейцарските реки рязко са нараснали заради скъпия благороден метал

15:41 | 29.08.11 г.
Туристи по следите на новия Клондайк

Рекордно високите цени на златото възродиха интереса към търсенето на благородния метал в природата не само в САЩ и Австралия, но и в някои части на швейцарските Алпи, пише CNBC.

Швейцарски предприемач организира турове в Напфгебайт - живописен район на час път от Цюрих, с типични швейцарски пейзажи - крави, ферми и криволичещи рекички. По думите му, в 20-годишната му кариера не е имало по-натоварен период и толкова силен интерес към туровете за търсене на злато.

В най-натоварените дни организаторът е обучавал по 120 души как се промива злато в река. Други организатори на подобни турове пък съобщават за ръст от 20% на резервациите за подобни екскурзии през летния сезон.

Училищни групи, цели компании и дори семейства се екипират с ботуши, златарски корита и лопати и хукват по чудните швейцарски баири да си търсят късмета в реките с надеждата, че ще направят откритието на живота си, пише изданието.

Все пак, със златарско корито едва ли някой от тези търсачи на силни усещания ще стане богат, отбелязва изданието. Това би отнело години и е въпрос на огромен късмет.

Според експерти, за да се събере по този начин 1 кг злато в Швейцария, са необходими 5 години продължително промиване на речните утайки. Това означава, че човек с амбиции за материално облагодетелстване от ситенето на речно злато трябва да превърне хобито си в начин на живот.

Туристите обаче се включват в подобни екскурзии по други причини. Те споделят, че златните турове са забавен начин за прекарване на свободното време с приятели, колеги и близки сред природата.

Докато цената на златото продължава да расте на пазарите, хората ще продължават да се записват на подобни екскурзии с надеждата "да ударят кьоравото", смятат туроператори. Според Елиан Танер, анализатор в Sarasin, цената на благородния метал ще достигне 1 900 долара за тройунция до края на годината, а през 2012 г. цената може да премине и 2 000 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още