IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тунис повишава приходите от туризъм с 42%

Завръщането на интереса на туристите към северноафриканската страна има отзвук дори и в България

10:57 | 10.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Приходите от туризъм в Тунис са се увеличили с 42% през първите седем месеца от годината и са достигнали 554 милиона щатски долара. Това съобщи вчера ресорният министър Селма Елуми Рекик в момент, когато секторът се възстановява след две големи терористични нападения, предаде Ройтерс.

След като избягваха северноафриканската страна заради нападенията през 2015 г. на плаж в град Сус, при което загинаха 39 туристи, и в националния музей "Бардо" в столицата Тунис, което отне живота на 21 души, големите европейски туроператори започнаха да се завръщат тази година, допълва БТА.

Броят на чужденците, посетили страната, се е увеличил с 23% до 4,4 милиона до 31 юли в сравнение със същия период на миналата година, каза на пресконференция министърът.

Прогнозите са, че тази година Тунис ще бъде посетен от 8 милиона туристи, което е повече от броя на туристите преди нападенията. През 2014 г. страната бе посетена от 7,1 милиона туристи. 

Завръщането на интереса на туристите към Тунис има отзвук дори и в България. Преди месец Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, обяви, че тази година у нас има известен спад при организираните пътувания на руски граждани - с около 15%. Сред причините за тази тенденция той изтъкна възвръщането на интереса на руските туристи към почивките в Турция, Египет и Тунис, които предлагат изключително приемливи оферти и безвизово посещение. 

Въпреки че в Тунис все още е в сила извънредно положение, няколко посолства смекчиха своите съвети за пътуване след двугодишно затишие. Туризмът е ключов двигател на икономическия растеж на страната, заемайки дял от 7% от брутния вътрешен продукт (БВП), и скъпоценен източник на валута в момент, когато властите се опитват да смекчат напрегнатия социален климат, между инфлацията и безработицата, припомня в свой анализ Франс прес. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още