IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Старинен френски часовник бе продаден на аукцион за рекордните 6,8 млн. долара

Изделието е творение на майстора на часовници Абрахам-Луи Бреге и е от серията Breguet Sympathique

14:50 | 05.12.12 г.
<p>
	<em>Изделието е творение на майстора на часовници Абрахам-Луи Бреге.</em> Снимка:<em> Sotheby&#39;s</em></p>

Изделието е творение на майстора на часовници Абрахам-Луи Бреге. Снимка: Sotheby's

Френски часовник от 1835 г., изделие на Абрахам-Луи Бреге, бе продаден на търг в Ню Йорк, организиран от Sotheby's за рекордните 6,8 млн. долара, съобщи Ройтерс. Това е най-високата цена за часовник, който някога е бил продаван на аукцион.

Продажбите на същия търг достигнаха близо 11,7 млн. долара, а по този начин той отбеляза най-високият резултат, достиган някога на аукцион на часовници на Sotheby's в Ню Йорк. 

По първоначална оценка на експерти изделието, което е от серията Breguet Sympathique, бе на стойност 5 млн. долара и се очакваше да се продаде на приблизителнo същата цена.

Това е вторият път, в който ценният артикул присъства на аукцион. За първи път той бе изложен на търг през 1999 г. и тогава бе продаден за близо 5,77 млн. долара - сума, която за времето си също бе рекорд.

Часовникът носи името The Duc d'Orléans, което в превод означава "Орлеанският херцог".

Редкият лот притежава уникално златно покритие, а от неговия вид има изработени не повече от дузина в целия свят. Височината му е 58 сантиметра и е снабден с уникален интегриран механизъм за навиване и сверяване.

Подобни часовници са били поръчвани от представители на испанската кралска фамилия, от руския императорски двор, от император Наполеон I и от краля на Великобритания Джордж IV.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още