IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Spotify обвинява Apple в нечестни практики

Шведският гигант е изпратил жалба до Европейската комисия

16:44 | 13.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Платформата за музикален стрийминг Spotify е подала жалба към антитръстовите регулатори в Европейския съюз (ЕС) срещу Apple, в което посочва, че производителят на iPhone нечестно ограничава конкурентите на своята музикална стрийминг платформа Apple Music, предава Ройтерс.

Spotify, която бе създадена след появата на iPhone през 2007 г., коментира, че контролът на Apple върху магазина ѝ за приложения лишава потребителите от избор и ограничава конкурентните доставчици на музикални стрийминг услуги в полза на Apple Music, която стартира през 2015 г.

В основата на жалбата на Spotify, изпратена до Европейската комисия в понеделник, е, както твърди, 30-процентна такса, която Apple прибира от базираните на съдържание доставчици на услуги за използването на програмата за покупки вътре в приложенията (IAP).

Хорацио Гутиерез, който е съветник на Spotify, твърди, че компанията е била под натиск да използва системата за таксуване през 2014 г., но след това е била принудена да увеличи таксата за своята премиум услуга от 9,99 на 12,99 евро, точно когато Apple Music е стартирала на първоначалната цена на Spotify от 9,99 евро.

След това Spotify е преустановила използването на IAP системата.

Според компанията съгласно правилата на App Store базираните на съдържание приложения не могат да включват бутони или външни линкове към страници с продуктова информация, намаления или промоции и са изправени пред трудности в поправянето на бъгове. Подобни рестрикции не се прилагат при телефоните с Android, твърди тя.

„Промоциите са съществени за нашия бизнес. Това е начинът ни да прехвърлим потребителите, които ползват безплатната услуга, към платената“, допълва Гутиерез.

Системата за гласово разпознаване Siri не прехвърля потребителите на iPhone към Spotify, a Apple e отказала да позволи на Spotify да пусне приложението си за нейния Apple Watch, твърди шведският гигант.

Spotify отказва да коментира какви икономически щети смята, че е понесла.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още