IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спортни коли и динозаври помагат на Lego да стабилизира печалбата си

Най-популярните продукти на компанията за първата половина на 2018 г. са сериите Technic, Ninjago, Creator и класическите модели

17:15 | 04.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Продажбите на играчки като динозаври и спортни коли помогнаха на датската компания Lego Group да стабилизира печалбата си за първата половина на годината след отрицателните резултати от 2017 г., предава Ройтерс.

Компанията, която е известна по целия свят със своите цветни пластмасови конструктори, обяви промени през изминалата година, признавайки, че изпитва сериозни затруднения на международния пазар.

Нейните опити за възстановяване бяха възпрепятствани от фалита на най-големия производител на играчки в САЩ – Toys’R’Us. Въпреки това новите продукти като динозаврите от кино поредицата „Jurassic World” и моделът на спортния автомобил Bugatti помогнаха на компанията да стабилизира печалбата си през първото полугодие на 2018 г. 

„Доволен съм, защото заявихме, че ще стабилизираме растежа на печалбата през тази година и постигнахме положителни резултати още през първите шест месеца“, заяви главният изпълнителен директор на Lego Нийлс Кристиянсен.

Общо продажбите на компанията са се увеличили с 1% за посочения период на годишна база, докато приходите са се понижили с 5% до 14,3 млрд. датски крони (2,23 млрд. долара), което е далеч от 25-процентния ѝ ръст от 2015 г.

Най-популярните продукти на компанията за първата половина на 2018 г. са сериите Technic, Ninjago, Creator и класическите модели.

Продажбите в Западна Европа са нараснали, докато тези в Северна Америка отчитат леко понижение.

Китайският пазар е отчел двойно покачване на продажбите, въпреки че той съставлява едва 10% от общите продажби на компанията.

Успешните иновации са от решаващо значение за Lego, като компанията се опитва всяка година да обновява своето портфолио.

Lego планира да отвори два големи магазина за играчки в Шанхай и Пекин и да продължи партньорството си с телекомуникационния гигант Tencent в стрната.

Компанията също така работи с китайски образователни отдели, държавни училища и частни учебни центрове, за да подобри моторните умения и креативността при децата.

„Китай оценява това, което правим и подчертава, че чрез използването на нашите играчки децата научават по нещо ново“, заяви Кристиянсен, който пое поста на главен изпълнителен директор на компанията през миналата година.

Lego, която се конкурира с компаниите Mattel Inc и Hasbro, вече залага и на играчките, които комбинират физическия конструктор с дигиталния свят.

Един успешен пример за това е специалното приложение, с което децата могат да пишат прости кодове, с които да контролират някои от играчките на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още