IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sotheby's ще помага на Саудитска Арабия в създаването на културен оазис в пустинята

Превръщането на Саудитска Арабия в регионален културен център е една от многото амбициозни цели на принц Салман

16:36 | 24.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Саудитският принц Мохамед бин Салман е поставил редица амбициозни цели пред своето кралство, но превръщането на Саудитска Арабия в регионален културен център може да се окаже най-смелата от тях.

За изпълнението на част от плана правителството в Рияд се е обърнало към най-голямата американска аукционна къща Sotheby's и съръководителя на подразделението й за изящно изкуство Алан Шварцман, съобщава Bloomberg.

Културният център ще бъде осъществен в богатия на археологически съкровища регион Ал Ула в северозападните части на страната, където се намира и прочутият древен град Мадаин Салех, част от списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО.

Осъществяването на проекта за момента е забулено в тайна, също като съдбата на картината на Леонардо да Винчи „Salvator Mundi“, която бе купена от друг саудитски принц за сумата от 450 млн. долара миналата година и оттогава не показвана пред публика.

Шварцман е част от надзорния съвет на Кралската комисия за Ал Ула, която следи за изпълнението на проектите в региона, като също така той ръководи и консултантското звено на Sotheby’s – Art Agency Partners, което предложи план за осъществяването на творческата инициатива в региона.

Според говорителката на Кралската комисия Рози Марш сътрудничеството с американската аукционна къща все още е в „проучвателна фаза“.

Неизвестно остава и това как убийството на журналиста Джамак Кашоги ще се отрази на проекта. По-рано този месец американският Сенат одобри мярка за оттегляне на подкрепата за участието на Рияд във войната в Йемен и хвърли вината за смъртта на журналиста върху самия принц Салман.

„Като много организации и отделни личности ние сме изключително притеснени за скорошните събития и безрезервно осъждаме прояви на насилие срещу когото и да е било“, заявиха в позиция от Sotheby’s.

Според документи, с които Bloomberg разполага, Sotheby’s е поканила десетки артисти да дадат предложения за развитието на Ал Ула. Според източници на медията от началото на октомври поне петима от тях са посетили региона.

Артистите ще бъдат помолени да проследят изпълнението на проекта, за който още не е сигурно, че ще осъществи, се казва още в предложението на Sotheby’s.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още