IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sotheby's продаде азиатско изкуство за 18,4 млн. долара

Аукционът поведе картина на Зао Уоу-ки

15:52 | 02.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Картината &nbsp;&bdquo;Sous Bois Dans la Nuit&rdquo;.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;http://www.sothebys.com</em></p>

Картината  „Sous Bois Dans la Nuit”. Снимка: http://www.sothebys.com

Международната аукционна къща Sotheby's продаде модерно и съвременно китайско изкуство на стойност 115 млн. юана (18,4 млн. долара) по време на търг в Пекин вчера.

Най-скъпо продаденото произведение се оказа абстрактна картина на китайско-френския художник Зао Уоу-ки, носеща името „Sous Bois Dans la Nuit”. Картината получи цена от 36 млн. юана, разкриха от аукционната къща, пише Bloomberg.

Търгът се проведе на 1-ви юни и беше вторият аукцион на Sotheby's в Китай, предава Bloomberg. Предишният се проведе в Пекин през декември и на него бяха продадени произведения за 37 млн. долара.

В момента Китай е най-бързо развиващият се източник на клиенти за международните аукционни къщи. Увеличаващият се брой заможни китайци води до увеличаване на търсенето на изкуство и алтернативни инвестиции в предмети с колекционерска стойност в страната.

Най-доходоносната част от китайското изкуство и пазара на антики е свързана и с известни ограничения за чуждестранните аукционни къщи. Причината за това е действащ закон, който защитава културните реликви.

През септeмври 2012 г. Sotheby's получи разрешение да създаде джойнт венчър аукционна къща с държавната Gehya Cultural Development Group. Sotheby's притежава 80% от акциите в предприятието.

Christie's също продава произведения на изкуството в Китай. Тя е и първата чуждестранна аукционна къща, която работи без местен партньор. На 26 април Christie's събра 20 млн. долара в рамките на търг на съвременно, азиатско и западно изкуство от XX век. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още