IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sotheby's показа, че може да се справи с търговете и онлайн

Триптих на Франсис Бейкън беше продаде за 85 млн. долара

16:54 | 30.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Анонимен участник, наддавал по телефона, плати 85 млн. долара за триптих на Франсис Бейкън по време на маратон от търгове, предавани на живо и проведени от Sotheby’s в понеделник. Това може да засили доверието в пазара на изкуство по време на пандемията, пише Wall Street Journal.

Трите творби от 1981 г., изобразяващи мъж в агония, носят името „Триптих, вдъхновен от Орестия на Есхил“ и се очакваше да донесат 80 млн. долара.

Залогът за Sotheby’s беше особено голям, защото това беше първият път, в който нюйоркската аукционна къща провежда най-големия си търг за сезона изцяло онлайн, вместо да покани потенциалните купувачи да наддават в залата ѝ в Манхатън.

Триптихът беше най-скъпото предложение, а на събитието бяха представени импресионистично, модернистично и съвременно изкуство. Търгът трябваше да се проведе през май, но беше отложен заради блокадите, свързани с коронавируса.

Аукционът продължи повече от четири часа и показа значителна конкуренция между наддаващите от целия свят. Бяха подобрени рекордите за майстори на сюрреализма като Уифредо Лам, поствоенни творци като Хелън Франкенталер и по-нови като Матю Уонг.

Трите продажби, взето заедно, генерираха 363,2 млн. долара и успяха да отговорят на очакванията на аукционната къща.

85-те млн. долара не успяха да поставят нов рекорд за творби на родения в Дъблин Бейкън, който се е продавал за 142,4 млн. долара на търг. Но триптихът привлече конкуренти, които наддаваха, въпреки че Sotheby’s не можеше да разчита на пълна зала, където адреналинът също играе роля.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още