IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Zara обяви 10% скок на годишната печалба

Inditex отчете и рекордни продажби, но сигнализира, че ще затвори някои от по-малките си магазини

12:12 | 15.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Inditex Webpage</em></p>

Снимка: Inditex Webpage

Inditex, собственикът на модната верига Zara, в сряда обяви 10-процентов скок на годишната нетна печалба и рекордни продажби. Компанията обаче сигнализира, че ще ускори затварянето на по-малките си магазини, за да отвори по-големи, които заедно с онлайн търговията могат да привлекат повече клиенти, съобщава Wall Street Journal.

Най-големият моден търговец на дребно в света по продажби заяви, че нетната печалба за годината до 31 януари се е увеличила до 3,16 млрд. евро от 2,88 млрд. евро. Продажбите са нараснали с 12% до 23,31 млрд. евро. И двата резултата са близо до очакванията на анализаторите от съответно 3,18 млрд. евро и 23,33 млрд. евро, сочи FactSet.

За четвъртото тримесечие компанията обяви нетна печалба от 952 млн. евро и продажби за 6,91 млрд. евро спрямо оценките на анализаторите за 961 млн. евро и 6,94 млрд. евро.

Компанията планира да увеличи дивидента си с 13% до 68 цента за акция.

Макар че компанията отдаде успеха на бизнес модела си, който доставя модни облекла два пъти седмично в магазините, някои анализатори се тревожат, че Inditex намалява цените, за да продава повече.

Според Credit Suisse скорошно ценово проучване показва, че ценообразуването в горния край на диапазона при Zara се е понижило с около 10% за годината до края на март във Великобритания и с над 20% на международните пазари. Според банката ходът на Inditex е наложил натиск върху други търговци на дребно за по-ниски цени, което е увеличило инвестиционните разходи за европейските търговци на дребно.

Продажбите са нараснали сред всичките осем бранда на компанията, включително по-евтините марки като Pull&Bear и Bershka. Брандът Zara допринася със 66% към общите продажби, които остават силни през първите седмици на текущата фискална година. Компанията отчете 13% растеж на продажбите от физическите магазини и онлайн сайтовете при постоянни валутни курсове между 1 февруари и 12 март.

Миналата година компанията е отворила нетно 279 нови магазини, като така общият им брой възлиза на 7292. За 2017 г. Inditex обяви, че планира да отвори между 450 и 500 нови магазина, затваряйки между 150 и 200 по-малки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още