IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители на Google изискват от компанията действия, свързани с климата

Служителите на Google са написали отворено писмо до компанията, в което призовават тя да се справи с конкретни климатични изисквания

15:05 | 05.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Служители на Google изискват от компанията действия, свързани с климата

В отворено писмо, публикувано в понеделник и адресирано до финансовия директор на Google Рут Порат, служители на компанията искат климатичен план, който включва адресирането на конкретни проблеми, зададени по подобен начин от работници в други технологични компании като Amazon и Microsoft.

Четирите искания, за които служителите на Google призовават, включват: нулеви емисии до 2030 г.; компанията да не сключва договори, които позволяват или ускоряват добива на изкопаеми горива, отговорни за голям процент от емисиите на парникови газове; без финансиране на тръстове, лобисти или политици, които отричат изменението на климата; без сътрудничество с онези, които дават възможност за „затворничество, наблюдение, разселване или потискане на бежанци или погранични общности“.

Писмото, изпратено от групата, наречена Google Workers For Action on Climate, е подписано от над 1100 работници в Google. Според доклада за изменението на климата, публикуван от компанията майка на Google, Alphabet, Порат има „най-високото ниво на пряка отговорност за изменението на климата“ с „видимост във всички операции на компанията“.

Google отказа коментар, но посочи скорошен коментар на Порат относно устойчивостта на компанията. В публикацията финансовият директор на Google разказа как компанията е неутрална по отношение на въглеродните емисии от 2007 г. насам и наскоро е направила най-голямата корпоративна покупка на възобновяема енергия. Но според екологичния доклад на Google за 2019 г. миналата година компанията е произвела 1,2 млн. тона еквивалент на въглероден диоксид или емисии на парникови газове, които е компенсирала с други свои екологични програми.

Това е най-новият пример за активизъм в действие от страна на работниците в Google, чиито служители на много места по света излязоха на протест преди една година в знак на протест срещу отношението на компанията, свързано с теми като сексуален тормоз, неправомерно поведение и липса на прозрачност.

Стотици служители на Google бяха сред техническите работници, които участваха в климатични протести на 20 септември преди срещата на върха на ООН в областта на климата. Сега те настояват компанията да реши проблемите си.

След натиск от страна на работниците на Amazon преди протеста изпълнителният директор Джеф Безос обяви на 19 септември широк план за климата, включващ ангажимент за нулеви годишни въглеродни емисии до 2040 г., което работниците на компанията оцениха като „огромна победа", но и все още „недостатъчна".

Има някои индикации, че Google също отчита притесненията на работниците. Изпълнителният директор Сундар Пичай заяви, че компанията „може да постигне нулеви емисии до 2030 г.“, според доклад на Financial Times през септември. Въпреки това наскоро в. Guardian съобщи, че Google е направила големи парични вноски към организации, които отричат климатичните промени - ход, който предизвика критики. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още