IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шокиращият парк на Банкси затвори врати

След като бъдат демонтирани, всички атракциони ще бъдат изпратени в бежанския лагер в Кале, “за да се изградят приюти”

16:11 | 28.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Посетителите на необичайния парк на британския художник на графити Банкси Dismaland имаха шанса да направят последна обиколка на мястото. След пет седмици работа, паркът, събиращ на едно място провокиращи произведения на изкуството и инсталации, затвори врати, пише BBC.

Според експерти от туристическата индустрия атракцията е привлякла повече от 150 хил. посетители и е генерирала 20 млн. паунда за местната икономика в Уестън сюпър Меър в графство Съмърсет в Югозападна Англия.

След като бъдат демонтирани, всички атракциони ще бъдат изпратени в бежанския лагер в Кале, “за да се изградят приюти”, сочи съобщение на Facebook страницата на проекта. Сред експонатите има порутен приказен замък, лодка, езеро с лодки, пълни с мигранти и изкривена русалка.

Посетители на парка споделят, че са останали много развълнувани от нещата, които са видели.

Смятам, че работата по инсталацията на Банкси и тази на другите творци отразяват едновременно някои от най-тежките социално-политически проблеми, които изживяваме, твърди Кейтлин Кокшоу, арт продуцент.

Според нея проектът е допринесъл значително за икономиката на града. Освен това Кокшоу се надява, че Dismaland ще вдъхнови младите хора, както в артистичен план, така и социално-политически.

В петък скандалната руска пънк група Pussy Riot се присъедини към De La Soul и изненадващия гост Деймън Олбър по време на бала с маски, който беше организиран в парка.

Повече от 50 международни творци бяха избрани от Банкси за участие в Dismaland.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още