IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северноамериканският боксофис изпраща най-лошата си година от над 3 десетилетия

Приходите се свиват с почти 80% до 2,1 млрд. долара

12:25 | 12.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Северноамериканският боксофис изпрати най-лошата си година от повече от три десетилетия с приходи от близо 2,1 млрд. долара.

Приходите са с почти 80% по-малко на годишна база, защото киносалоните и филмовата индустрия бяха поразени изключително силно от пандемията. В повечето страни по света кината бяха затворени през по-голямата част от годината заради строгите мерки за социално дистанциране за ограничаване на разпространението на коронавируса, пише Statista.

Филмова Филмова

Печалбите се изпариха на практика за една нощ и филмовите студия бяха принудени да отложат проекти с надеждата, че нещата ще се нормализират.

Ситуацията обаче все още е далеч от нормалното, тъй като вирусът се върна с пълна сила след кратък период на затишие в края на лятото, когато кината започнаха постепенно да отварят.

Тъй като вирусната заплаха все още е неизбежна, а масовата ваксинация ще отнеме поне няколко месеца, 2021 г. се очертава да е също толкова предизвикателна за филмовата индустрия.

В усилията си за контрол на щетите Warner Bros. Pictures обяви миналия месец, че всичките му издания от 2021 г. ще бъдат едновременно достъпни за стрийминг на HBO Max - радикална стъпка, която изглеждаше немислима преди година.

„Никой не иска повече от нас филмите да се прожектират на голям екран отново“, коментира Ан Сарноф, председател и главен изпълнителен директор на WarnerMedia Studios and Networks Group, в изявление. По думите ѝ трябва да има баланс с реалността, която е, че повечето кино салони ще работят с намален капацитет през 2021 г.

Въпреки че възприемането на стрийминга като алтернативно средство за разпространение изглежда като хитър ход, може да се окаже трудно духът да бъде върнат обратно в бутилката, след като пандемията приключи. Потребителите лесно свикнаха с новата реалност и много хора предричат края на кината, макар че някои зрители трудно биха се отказали от преживяването да гледат филми на голям екран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още